Večeras održani protesti u Nišu

NIŠ

Na Trgu kralja Milana u centru Niša večeras su održani drugi po redu protesti pod nazivom “Stop teroru – za Niš bez straha #1od5miliona” na koje je pozvao građane Pokret mladih “Za Niš bez straha”.

Devet zahteva sa prošlih protesta dopunjeni su još jednim : da se ispitaju kriminalne radnje u gradskom preduzeću za pogrebne usluge “Gorica”.

Na protestu je govorio novinar Srđan Škoro koji je rekao da je “Srbija ustala i da se više ne može zaustaviti”.

On je rekao da se protesti ove nedelje organizuju u 14 mesta, a naredne nedelje biće organizovani u više od 20 mesta.

On je poručio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da mu “više ne može pomoći ni Putin”.

Škoro je optužio Vučić a da je “od dela svog naroda napravio sendvičare, a od Srbije privatnu prćiju” u kojoj, rekao je “ti i tvoji drugari besomučno kradete i lažete”.

” Zašto Putina nisi odveo u Kuršumliju da vidi sva vaša napredna čuda. Da vidi fabriku koja ne postoje i radnike koji ne postoje”, rekao je Škoro.

Zamerio je Vučiću “ što organizuje mitinge umesto da podiže pružne prelaze  

“Srbija je ustala i ovo se više ne da zaustaviti . Protesti su trenutno u 14 gradova , a naredne nedelje biće organizovani u više od 20 mesta” rekao je Škoro.  On je dodao da Vučić svakoga dana “ preti nekim izborima ali da na te izbore koje on raspisuje nek  ide njegova familija, njegov brat i njegovi drugari. Na te izbore niko normalan neće izaći jer to nisu izbori to je kriminal. Na izbore će se izaći kad budu slobodni mediji, kad bude sloboda govora i kad bude sloboda izbora, da svako može bezbedno da bira. Do tada nema izbora, neka ih raspisuje sam sa sobom”, poručio  je Škoro.

Rade Rašović, sindikalista iz “Gorice” , radnik koji je otpušten jer je ukazivao na sve krađe  kako su ga najavili na skupu,   rekao je da su u ovom preduzeću nestali milioni, da postoje neoborivi dokazi o kriminalu u “Gorici” koji su ispisani na 270 strana  i da ih je radna grupa dostavila  gradonačelniku Niša Darku Bulatoviću a “ jedino što je taj čovek uradio je da podeli otkaze meni i mojmi kolegama, zato što smo mu ukazivali na najveći kriminal koji je ovaj grad video.   

On je rekao da je radna grupa  čiji je on član otkrila veliki organizovan kriminal i da je  potrošeno pola milijarde para “naših građana na pojedine direktore”.

On je tražio da se utvrdi gde je Gorica utrošila novac. “ i da se krivci krivično gone a da “tužilaštvo konačno počne da radi svoj posao”


Profesor Filozofskog fakulteta u Nišu Zoran Jovanović rekao je da bi svi zahtevi sa protesta u Srbiji trebalo da se svedu na jedan jedini zahtev, a to je momentalna i neopoziva ostavka Aleksandra Vučića.

“Srbija nije izlečena, Srbija je još uvek bolesna zato što posle devedesetih nije doživela pročišćenje. Umesto da budu lustrirani, oni su preživeli. Umesto da su u najmračnijim podrumima istorije njih su oživele neke nove demoktatske snage, deleći sa njima nove privilegije”, rekao je Jovanović.

Zoran Jovanović je zapitao  “ Hoćemo li u Evropu sa lažnim diplomama, populističkim nasrtajima na nezavisno sudstvo, gašenjem medijskih sloboda, sa onima koji bi u svemu trebalo da budu umereni i odmereni a koriste takve reči koje su sramni oblici njihovog primitivnog  karaktera.

Profesor Jovanović je predložio da svi zahtevi sa protesta u Srbiji trebalo da se svedu na jedan jedini zahtev, a to je “ momentalna i neopoziva ostavka predsdbika republike Srbije Aleksandra Vučića.

“Budite istrajni , solidarni i hrabri. Ne dozvolite  da se sutra stidimo pred našom decom i unucima več se hrabro i dostojanstveno izborio za Srbiju “, poručio je prof Zoran Jovanović 
Na skupu su pročitani zahtevi koje je Pokret mladih “Za Niš bez straha” izneo na prvom protestnom skupu, a to je ostavka ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorane Mihajlović, gradonačelnika Niša Darka Bulatovića, oslobađanje zarobljenih medija i stvaranje nezavisnog regionalnog servisa u Nišu, da se svi pružni prelazi u Nišu obezbede rampama i svetlosnom signalizacijom, da se stane na put partijskom zapošljavanju i da se rasvetle svi slučajevi paljenja automobila u Nišu.

Pokret mladih “Za Niš bez straha” takođe traži da se se zaustavi isključenje struje socijalno ugroženim građanima i da javni izvršitelji ne postupaju u sporovima koji se vode protiv socijalno ugroženih građana. Zatraženo je i vraćanje gradu Aerodroma, Elektrodistribucije i Regionalne privredne komore.

Posle okupljanja na trgu učesnici su krenuli u protestnu šetnju centralnim gradskim ulicama skandiraju'i “ostavke, ostavke” i nosili transparente “Isključi TV uključi mozak”, “Oni odlaze mi ostajemo”.

Sa nišlijama su večeras bili i ljudi iz Žitorađe i Prokuplja.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare