Veče usmene tradicije u Medveđi

MEDVEĐA

U prepunoj sali Kulturnog centra opštine Medveđa sinoć je održana manifestacija „Veče usmene tradicije Medveđe“ u organizaciji Turističke organizacije i Kulturnog centra.

Na samom ulazu u salu, postavljena je izložba tradicionalnih odevnih i upotrebnih predmeta.

Manifestaciju su otvorili direktori TO Medveđa –Mijajlo Minić i KC Medveđa –Nebojša Jakšić.

U prvom delu programa prikazan je izvod iz etnodukumentarnog filma “Zdrav si” iz projekta “Dižem ovu čašu-Zdravice Gornje Jablanice” realizovanog u organizaciji Kulturnog centra opštine Medveđa. O filmu je , ukratko, govorio etnolog Dalibor Pešić, a zatim je na scenu izašao Radosav Doderović sa zdravicom koju je nazdravio svim prisutnima, uz tradicionalno ispijanje velike čaše, tzv. rukače.

Gosti večeri su bili članovi crkvenog pevačkog društrva „ Branko“ iz Leskovca sa spletom pesama sa Kosova i Metohije.

KUD „Razigrano kolo“ se predstavio sa tri grupe: najlmlađih, srednjeg uzrasta i dečiji sastav starijeg uzrasta. Na repertoaru su bile tradicionalne igre iz juže Srbije, ali su se prikazane i igre iz Šumadije i istočne Srbije.

Posebnu zdravicu, kroz stihove o Mrkonjskom visu, govorila je Dragica Marković koja je potom na sceni prikazala kako se nekada vezlo, plelo.

Guslarsko društvo su predstavili Radovan Vuković i sveštenik Milan Doderović.

Svirala, taj tradicionalni drevni instrument, maestralno je predstavio Miljan Toković sa čuvenim „Medevačkim čačkom“.

Scenski nastupi su završeni pevanjem iz vika u izvođenju Miljana Tokovića, Veljka Perovanovića, Dušana Minića.

Direktor Turističke organizacije opštine Medveđa, Mijajlo Minić, je uzeo reč još jednom da bi pozvao sve prisutene da pređu u susednu prostoriju, u foaje, gde su posetioci mogli da degustiraju servirana tradicionalna jela i da uživaju u izložbi najboljih fotografija mladih fotografa iz Medveđe.

Ova manifestacija, sada već tradicionalna, koja se organizuje petu godinu za redom, na najbolji mogući način prezentuje živu praksu nematerijalnog kulturnog nasleđa stanovništva Gornje Jablanice.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare