Podnete krivične prijave zbog MHE u Dadincu

VLASOTINCE


Pravni tim za odbranu Rupkse reke podneo je tri krivične prijave za izdate dozvole za izgradnju mini hidroelektrane u Dadincu kod Vlasotinca.

Za to vreme meštani Dadinca su i dalje na danonoćnoj straži u svom selu , koja traje već 15 dana.

Narodni poslanik Miodrag Gavrilović se, u ime pravnog tima za očuvanje Rupske reke , danas obratio građanima ispred opštine Vlasotince. saopštivši koji su poslednji koraci koje je ovaj tim uradio u odbranu Rupske.
 ” Do sada smo podneli tri krivične prijave zato što odeljenje za upravu, urbanizam i ekologiju nije uradilo mnoge akte po propisima. U međuvremenu mnogo toga se dešavalo što bi javnost trebalo da zna. 19.decembra podneo sam zahtev po hitnom postupku od 48 časova  dostavi svu dokumentaciju u vezi sa izdavanjem građevinske dozvole za minihidroelektrane Besko. To se nije desilo i to je sada još jedan uslov da imaju prekršajne  prijave. Ono što posebno čudi je jedna potpuno ingorantski stav prema zahtevu narodnog poslanika posebno uzimajući otežavajuće okolnosti, jer sam član Odbora za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu – rekao je Miodrag Gavrilović, narodni poslanik, a podršku su Dadinčani dobili i od predsednice Evropske mreže Srbije, Mila Vujić, koja je apelovala na vlast da shvati da su servis građana  a ne vlasnici života građana.    

 

Gavrilović je naveo razloge zbog čega  je pravni tim morao da se obrati nadležnim državnim insitucijama kako bi se na pravedan i pravičin način rešio ovaj problem.
” Zbog toga što su učinili krivično delo Zloupotrebe položaja odgovrnog lica iz člana 227.stav 1. Krivičnog zakonika Republike Srbije, podnete su krivične prijave protiv:
Marjana Stankovića, načelnika Opštinske uprave,
Marinka Đorđevića, šefa odeljenja za urbanizam, komunalno-stambene i imovinsko-pravne poslove, opštine Vlasotince
Jelene Krainčanić, urbaniste u odeljenju za urbanizam, komunalno-stambene i imovinsko-pravne poslove, opštine Vlasotince
koji su zaposleni u Opštini Vlasotince, adresa Trg oslobođenja12, jer su učnili krivično delo Zloupotreba položaja odgovornog lica iz člana 227.stav 1. Krivičnog zakonika Republike Srbije.
Danas, 30.decembra 2022.godine podneta je i Krivična prijava Osnovnom javnom tužilaštvu u Leskovcu protiv Privrednog društva ,,WATER GREEN ENERGY” d.d.o Kumarevo i odgovornog lica u pravnom smislu Ivane Pešić, kao direktora, jer postoji osnovana sumnja da je:
Dana 15.12.2022.godine, oko 04,00-05,00 časova ujutru u Leskovcu, Opština Vlasotince u blizini sela Dadinca na Rupskoj reci, kao odgovorno lice u pravnom licu ,,Water Green Energy” doo Kumarevo sa umišljajem  nije postupio po Odluci o zabrani izgradnje malih hidrocentrala na teritoriji opštine Vlasotince (Službeni glasnik Grada Leskovca od 30.03.2021.godine) koja je doneta radi zaštite životne sredine, već je i pored zabrane nastavila sa gradnjom, na taj način što je bez Studija o proceni uticaja na životnu sredinu i pored zabrane nadležnog organa tokom noći napred navedenog dana, između 4,00 i 5,00 časova ujutru izvela građevinske mašine kako bi otpočela izgradnju mini hidrocentrale
– čime je učinila Krivično delo Nepreduzimanja mera zaštite životne sredine iz člana 261. st.1. Krivičnog zakonika”, naveo je Gavrilović.


SAOPŠTENjE IZ KABINETA PREDSEDNIKA OPŠTINE VLASOTINCE BRATISLAVA PETROVIĆA
Pred kraj današnjeg poslednjeg radnog dana u ovoj godini stiglo je Saopštenje za javnost  od predsednika opštine Vlasotince, Bratislava Petrovića, koje prenosimo u celini:
Obaveštavam javnost da je Odeljenje za urbanizam, privredu, zaštitu životne sredine i imovinsko-pravne poslove danas, pred kraj radnog vremena (13.48, petak 30.decembar) dostavilo odgovore Opštinskom veću, a u vezi sa rešenjem o građevinskoj dozvoli za MHE Besko.
Opštinsko veće će, nakon novogodišnjih praznika, uzeti u razmatranje ove odgovore i sve druge nalaze i dokaze u postupku pribavljanja pomenute dozvole.
Javnost će o svemu biti blagovremeno obaveštena”, navodi se u saopštenju.  

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare