Vatrogasci obeležili Dan sektora za vanredne situacije i krsnu slavu

LESKOVAC

U prostorijama vatrogasno-spasilačke jedinice u Leskovcu danas je obeležena slava vatrogasaca-spasilaca Presveta Bogorodica – Neopalima kupina ili nesagoriva kupina, zaštitnica vatrogasaca. Ideja za prihvatanjem ove slave kao zaštitnice vatrogasaca potekla je 2015. godine prilikom rada vatrogasaca-spasilaca Sektora za vanredne situacije na stvaranju nove vatrogasne jedinice na Hilandaru.

U novijoj istoriji manastir Hilandar je stradao marta 2004. godine u katastrofalnom požaru, nakon čega je krenula obnova oštećenih građevina. Imajući u vidu navedeno, bratstvo Manastira Hilandar je pokrenulo akciju kontinuirane obuke i treninga monaške vatrogasne jedinice. U periodu od 2009. godine do 2013. godine, predstavnici Sektora za vanredne situacije su dva puta godišnje održavali prvi nivo osnovne obuke monaškoj vatrogasnoj jedinici, a u 2014. godini je organizovan i drugi nivo obuke, koji je predstavljao podizanje stepena zaštite od požara na viši nivo i samim tim doprineo većoj bezbednosti ne samo manastira nego i cele Svete Gore. Nakon 2014. godine, vatrogasci-spasioci iz Srbije odlaze svake godine na Hilandar gde nastavljaju obuku monaške vatrogasne jedinice, s ciljem da se proveri spremnost za brzo delovanje u slučaju zaštite od požara. Tako je 2015. godine, u jednoj od poseta vatrogasaca-spasilaca Sektora za vanredne situacije Hilandaru, na predlog monaha, imajući u vidu da je Neopalima kupina zaštitnik vatre i groma, predloženo da to bude slava i zaštitnik svih vatrogasaca-spasilaca u Srbiji.

Presecanju slavskog kolača prisustvao je gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović, načelnik Policijske uprave u Leskovcu Tomislav Ilić, načelnik Sektora za vanredne situacije Ivica Ranđelović, Komandant Vatrogasno-spasilačkog bataljona Leskovac Nenad Simić, a sve goste je dočekao domaćin slave Srđan Stojković.

Nakon obeležavanja krsne slave, predstavnici Sektora za vanredne situacije su sedištu i u svim područnim organizacionim jedinicama nizom manifestacija obeležiti svoj dan kroz taktičko-tehničke zborove uz prisustvo predškolske i školske dece koja su imala priliku da se upoznaju sa poslom vatrogasaca, vatrogasnom opremom i načinom kako da zaštite sebe i svoje najbliže.

Prati
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare