Vasuljica

LESKOVAC

Vasuljica ili kako se kaže na romskom“ Vasili“ uz Đurđevdan,  je jedan od dva tradicionalna romska praznika koji Romi u Leskovcu , našoj zemlji i Evropi  proslavljaju.  Na ovaj tradicionalni romski praznik, Romi u neparnom broju, zavisno od broja članova porodice i finansijskog  stanja porodice, kupuju ćurke, guske ili neku drugu živinu.

Vasuljica

Romi Leskovca  ne znaju tačan razlog,  zbog čega je baš ćurka i guska nezostavan deo trpeze za ovaj praznik,  ali predpostavlja se, da su one simbol ovog praznika, zbog perija koje po verovanju donosi napredak i berićet u porodici.
Zavisno od naroda kome pripadaju, Gurbeta ili Arlija, i običaji su drugačiji. Romi bi iz Podvorca (konopljari) kao i Romi iz Sat mahale (Gurbeti ) u ranim jutarnjim satima u noći između 12. i 13.januara  uz prisustvo cele porodice izvršili obredno klanje živine na trupcu.
Najstariji član porodice bi prvi izvršio obredno klanje živine  dok bi starija deca  ili žena pomagala.  Mala deca bi stajala sa strane držeći sveće u rukama kako bi na taj način, po verovanju, prosvetili žrtve(kurbane).
Isti obred vrše i Romi Arlije iz Sat Mahale, ali u noći između 13 i 14.januara, i verski obred klanja živine  izvršuje polažajnik.
Uglavnom muškarci bi zajedno, u nekom od gradskih restorana išli na doček Nove godine, i obavezno bi trošili što više novca na jelo i piće, ali i na veslje, kiteći muziku novcem. Veruju,  da ako u toj noći potrošiš što više novca da će to Bog  nagraditi i vratiti mnogostruko.
Žena bi sa porodicom ostajala kući i spremala posebnu trpezu za dolazak supruga odnosno polažajnika. Obavezan deo trpeze bi bile pihtije i ribe, jer po nekom nepisanom verovanju  donose sreću. Svaki od tih muškaraca koji bi išao na doček bi bio ujedno i polaženik
porodice. Dolazio bi kući posle ponoći, gde bi ga ispred kapije ili ulaznih vrata u kući,  dočekala puna staklena flaša vode,  a u njoj grančice badnjaka i zelenbora, koje bi žena ostavila polaženku.
Polaženik bi uz jako lupanje u vrata i jakom povikom ili pesmom ulazio u kuću , gde bi ga domaćica i deca dočekala.  Svakog ukućana bi po na osob lupkao po glavi svežnjem novca i  badnjakom koji bi pre toga umočio u svežu hladnu vodu sa česme, uz povike i čestitke, “Bahtali
Vasilica“, kod Arlija, i “Bahtalo Vasili“, kod Gurbeta, što znači “Srećna Vasilica“ , a što bi domaćica i ukućani otpozdravili  uz pozdrav: “Ov sasto“ ( Da si živ i zdrav ).
Posle tog običaja, polaženik sedi za trpezom koja je već postavljena na stolu,  i zajedno bi se sa domaćicom i ukućanima gostio i veselio do zore.
U sva tri dana ovog praznika Romi (prijatelji) bi odlazili jedan kod drugog i gostili se, palili bi slavsku sveću, ali neizostavan deo trpeze kod svih bi bila guska i ćurka, uz razno predjelo, pihtije, uz čorbicu, podvarak, punjene  paprike, pite, baklave, torte… I tako bi Romi iz Leskovca romski praznik  „Vasuljica“ proslavljali tri dana.
Drugog dana praznika 15.januara obavezno bi se u Hotelu “Beograd“ ili nekom drugom restoranu u gradu, organizovao „Veliki Romski Bal“, na kome bi se po tradiciji birala najlepša devojka Bala.
Ovaj romski praznik, tradicija, je sada kod Roma u Leskovcu , a naročito kod mladih tabu tema. Retko koja porodica u centralna tri romska naselja u Leskovcu, ovaj praznik proslavlja. Praznik
„Vasuljica“ se polako gasi i nestaje.
Razlog je taj, što se Romi iz leskovca već više od tri decenije, preobraćuju  u protestantizam, i sa svojim porodicama postali su članovi dve velike romske crkve koje postoje u Leskovcu. U crkvama propovedaju pravoverje i članovima crkve se ukazuje se na paganske običaje ovog
romskog praznika.
Ranije se na ovaj praznik igralo i pevalo, a sada je to zamenio hrišćanski praznik rođenja Hristovog, „Božić“, koji Romi slave po Julijanskom kalendaru.

Od romskog praznika „Vasuljuca“ ostalo je samo održavanje Romskog bala, koji se zbog podela u samoj romskoj zajednici u Leskovcu , održava dva puta. Toliko smo (siromašni) bogati da nam trebaju i dva romska bala kako bi se pokazali i dokazali da smo bolji jedni od drugih.

Pa…srećno nam bilo!
Zoran Saitovic

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare