Varnice između opštinskih vlasti i Predškolske ustanove „Naša radost“

„Vrtić koji deli donacije crkvama, medijima i sportskim klubovima“

 

Narodni poslanik i odbornik u SO Bujanovac Nenad Mitrović postavio je na jučerašnjem zasedanju lokalne skupštine pitanje koje se ticalo isplate materijalnih troškova PU „Naša radost“.

„Zbog čega su prazne sve kolone namenjene za iznose materijalnih troškova za ovu ustanovu?“, upitao je Mitrović prilikom diskusije o izvršenju budžeta opštine za period januar – septembar.

Zamenik predsednika opštine Stojanča Arsić je odgovorio da je to zbog toga što predškolske ustanove  sva sredstva dobijaju iz republičkog budžeta i da se njihovo finansiranje razlikuje od finansiranja škola.

Predsednik opštine Šaip Kamberi je uzvratio pitanjima:

„Kako je moguće da PU „Naša radost“ deli donacije crkvama, medijima i sportskim klubovima? Da li je to opravdano? Da li se time ugrožavaju interesi dece koje borave tamo?“, konstatujući potom da će se time pozabaviti i nadležni organi.

Objašnjenje o pomenutim donacijama zatražili smo od direktora ove ustanove Milovana Aleksića koji je u izjavi za JUGpress naglasio da se ovde zapravo radi o neisplaćivanju sredstava za materijalne troškove iz opštinskog budžeta.

„Po članu 189 Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja lokalna samouprava je u obavezi da nam obezbeđuje sredstva za materijalne troškove, kao što su, pored ostalih, troškovi za električnu energiju i vodu, ili sredstva za isplatu jubilarnih nagrada. Mi ne dobijamo ta sredstva već nekoliko godina“, naglašava Aleksić.

Donacije su, po rečima direktora, praksa koju je nasledio, ali koja ni po kom osnovu ne ugrožava interese dece, kako je za skupštinskom govornicom rekao predsednik opštine.

„To su mali iznosi koje mi isplaćujemo iz sopstvenih izvora. Pomogli smo sa oko 17.000 dinara neke seoske crkve i dali smo za turnir u malom fudbalu 3.500“.

Aleksić nam je potvrdio i da ustanova koju vodi isplaćuje i bujanovačkim novinama „Srpski venac“ 10.000 dinara mesečno zbog toga što, kako je rekao, prate aktivnosti PU „Naša radost“.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare