Varijabilni deo računa daljinskog grejanja u Nišu od decembra mogao bi biti veći za 11,26 odsto

NIŠ

Varijabilni deo računa daljinskog grejanja  u Nišu od decembra ukoliko Gradsko veće usvoji tu odluku mogao bi biti  veći za 11, 26 odsto, zbog poskupljenja gasa. Međutim, kako navode iz ovog preduzeća, to će zavisiti i od toga kakva će biti i zima.  Ukoliko zima bude blaga  uvećanje računa  neće prelaziti 10 odsto. Odluka o poskupljenju daljinskog grejanja doneta je na osnovu dokumenata o poskupljenju energenata. Inače varijabilni deo računa određuje kretanje cena energenata na tržištu. Konačnu odluku o tome da li će grejanje poskupeti ili ne doneće gradski većnici.                      

“U prethodnom kvartalu gas je poskupeo za nekih 12,17 posto što po našoj računici ukazuje da će i cena varijabilnog dela poskupeti za nekih 11,26 posto jer ne proizvodimo celokupnu energiju preko gasa nego i preko ostaloh energenata. Ukoliko sve bude ostalo na ovom nivou od decembra ćemo očekivati povećanje cene varijabilnog dela”, kaže Darko Pejčić, tehnički direktor JKP “Gardska Toplana”.

                      Fiksni deo računa se neće menjati, kažu u Toplani.                       “To znači da će računi građana biti uvećani u varijabilnom delu za odgovarajući procenat ukoliko potrošnja bude veća, ukoliko bude manje to se svodi na isti nivo. Prošle godine je prosečni račun za stan od 55 kvadrata 4.386 dinara. Kada se fiksni i varijabilni deo saberu za celu grejnu sezonu i to podelimo sa 12 meseci dođemo do te cifre. Ukoliko temperature budu iste kao i prošle godine možemo očekivati da će to biti više za nekih 10 posto.Ako bude tolija grejna sezona i temperture budu više u odnosu na prošlu godinu računi će biti niži”, objašnjava Darko

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare