Varheji pozvao sve stranke da izadju na izbore, Fajon ukazala na problem medija

BEOGRAD

(Agencije)

Evropski komesar za proširenje Oliver Varheji pozvao je večeras u Beogradu sve političke stranke u Srbiji da ne bojkotuju izbore.

„Pozivamo sve političke stranke da učestvuju na izborima, da ih ne bojkotuju, to je neophodno za srpski narod, jer demokratija funkcioniše ako svi učestvujemo u njoj“, rekao je Varheji novinarima.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare s predsedavajućom Delegaciji Evropskog parlamenta za odnose sa Srbijom Tanjom Fajon i izvestiocem EP za Srbiju Vladimirom Bilčikom, Varheji je kazao da je cilj njihove današnje posete da zatraže „od svih stranaka da dođu do zajedničkog sadržaoca kako bi bio ubrzan proces pristupanja Srbije Evropskoj uniji“.

S druge strane, Fajon koja s Bilčikom posreduje u dijalogu vlasti i opozicije o izbornim uslovima, ukazala je na problem slobode medija u Srbiji.

„U decembru smo bili zadovoljni pošto su posle tri runde dijaloga načinjeni značajni koraci, ali danas je poruka: Sloboda medija! Sloboda medija! Sloboda medija!“, rekla je Fajon.

Fajon je dodala da izgleda da je sloboda medija glavni preduslov da opozicija koja je najavila bojkot izbora, promeni stav.

„Poruka je da još ima vremena da se opozicija koja je proglasila bojkot, vrati u međustranački dijalog, a možda i na izbore. Želimo da pomognemo da izbori budu fer i da građani imaju poverenja u institucije“, kazala je Fajon.

Bilčik je rekao da je svrha njihove posete da čuju sve strane.

„Čujemo da postoji nizak nivo poverenja u političke institucije. Svaka prilika treba da se iskoristi da svi koji mogu učestvuju na izborima, a za to je neophodno da postoje slobodni mediji“, kazao je Bilčik.

Varheji, Bilčik i Fajon održali su konferenciju za medije posle svog zajedničkog sastanka s predsednicom Skupštine Srbije Majom Gojković i predstavnicima političkih stranaka koje učestvuju u dijalogu vlasti i opozicije o izbornim uslovima, a uoči sastanka s predstavnicima Saveza za Srbiju i Pokreta slobodnih građana – opozicije koja je najavila bojkot izbora.

Ostavite komentar

avatar
  Prati  
Obavesti me o
Проститутки Бишкека