Vanredno stanje ohrabruje nasilnike

VRANJE

Odbor za ljudska prava u Vranju i Udruženje Romkinja „Osvit“ iz Niša predložili su Vladi Srbije izmene uredbi koje su, usled epidemije virusa korona, donete tokom vanrednog stanja.

U Odboru za ljudska prava u Vranju kažu da je broj poziva na njihov SOS telefon za 25 odsto veći u odnosu na februar i da vanredno stanje ohrabruje nasilnike.

U cilju obezbeđenja većeg stepena prevencije porodičnog i partnerskog nasilja nad ženama, devojkama, decom i sprečavanja femicida, ali i efikasne zaštite žena u postupanju nadležnih intitucija u uslovima zabrane kretanja i policijskog časa, smeštaja žena u sigurne kuće i testiranja na korona virus, krajem aprila poslali su dva predloga Vladi Srbije.

    Reč je o Predlogu dopune Uredbe o zabrani kretanja kojom se traži da se ženama, devojkama i deci koja tokom izolacije i trajanja policijskog časa trpe nasilje u porodici ili partnerskim odnosima, omogući da neometano i nekažnjeno napuste svoje domove.

    I Predlog dopune Uredbe o organizovanju rada ustanove socijalne zaštite, organizacije socijalne zaštite za pružanje usluge domskog smeštaja u periodu vanrednog stanja sa predlogom da se obezbedi urgentan, bezbedan smeštaj žena, devojaka, dece sa iskustvom nasilja u sigurne kuće od prijave porodičnog nasilja dok čekaju uzimanje uzoraka za test, i u periodu dok čekaju rezultate testiranja na korona virus. Za ove zdravstvene mere potrebno je nekoliko dana. I pitanje je, gde smestiti žrtve nasilja u tom periodu, a za šta ne postoje jasne, pisane instrukcije i protokoli.

Ove dve organizacije ističu da je potrebna jasna, ohrabrujuća poruka upućena ženama, a ne nasilnicima sa pretnjama kažnjavanja.

Mnoge žene, devojke, deca su zbog mnogih ograničavajućih, promenjenih životnih uslova i mera vanrednog stanja u sprečavanju širenja pandemije korona virusa, često primorane da ne reaguju, budu izložene u porodičnom karantinu pre svega psihičkom, fizičkom, seksualnom, ekonomskom nasilju i uznemiravanju.

Iz ove dve orgaizacije poručuju da su dobili informaciju da su potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlovic i Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost prihvatili inicijativu dopune Uredbe o zabrani kretanja. Inicijativa je sa obrazloženjem zvanično dostavljena na dalju proceduru usvajanja.

Razmatra se i inicijativa dopune Uredbe Vlade Republike Srbije o proceduri smeštaja žena u Sigurnim kućama u uslovima korona virusa.

Usvajanjem ova dva predloga i pokretanjem jake kampanje upućene ženama sa iskustvom nasilja, poslaćemo jasnu informaciju da u borbi za zdravlje stanovništva protiv korona virusa, kućna izolacija nije kućni kavez za mnoge žrtve porodično-partnerskog nasilja u Srbiji, navedeo je u dopisu ovih organizacija za zaštitu ljudskih prava.

Odbor za ljudska prava Vranje i Udruženje Romkinja Osvit iz Niša, članice Mreže žene protiv nasilja u uslovima pandemije COVID -19 i vanrednog stanja, su licencirani pružaoci SOS usluge 24 časa sedam  dana u nedelji za žene sa iskustvom nasilja iz civilnog sektora.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare