Vanredna situacija još 14 dana, situacija iz nepovoljne u nesigurnu

LESKOVAC

Na 38. sednici Gradskog štaba za vanredne situacije Leskovca odlučeno je da se vanredna situacija na teritoriji grada Leskovca produži za još 14 dana. Sve dosadašnje naredbe i preporuke u vezi suzbijanja pandemije korone važiće i dalje. Građani su dužni da nose u zatvorenim prostorima zaštitne maske, kao i na javnim mestima na otvorenom prostoru ukoliko nije moguće održati rastojanje između dva lica od najmanje jedanipo metar (ispred prodavnica, apoteka, banki, autobuskim stajalištima…). Zabranjeno je okupljanje u zatvorenom i otvorenom prostoru više od pet lica, ako nije moguće obezbediti fizičku distancu od dva metra i odgovarajuće mere lične zaštite. Rad ugostiteljskih objekata i dalje se ograničava se na period od 21-06 sati za ugostiteljske objekte zatvorenog tipa, a od 23-06 sati na otvorenom prostoru. Za jednim stolom u ugostiteljskom objektu ne mogu sedeti više od dva lica, izuzev ako su u pitanju roditelji i maloletna deca ili lica koja žive u zajedničkom domaćinstvu uz obavezni razmak od dva metra između stolova.U stambenim zgradama primenjivati najmanje jednom dnevno dezinfekciju zajedničkih prostorija, a više puta dnevno dezinfekciju rukohvata, kvaka, prekidača, dugmadi u liftu. Zabranjuje se rad zatvorenih bazena, spa i velnes centara na vremenski period od 14 dana. Pojačane mere opreza obavezne su za verske objekte, kozmetičke, frizerske salone, fitnes centre. U javnom prevozu obavezno je nošenje zaštitne maske, redovno provetravanje i dezinfekcija vozila. U prodajnim objektima broj potrošača treba organizovati na najmanje šest kvadranih metara po potrošaču. Što češće pranje ulica i javnih površina uz upotrebu dezinfekcionih sredstava.

Aleksandra Nikolić, v.d. direktora Zavoda za javno zdravlje, podnoseći epidemiološki izveštaj za prethodne dve nedelje, rekla je da situacija na teritoriji grada Leskovca postepeno prelazi iz nepovoljne u nesigurnu.

„U periodu od 27.7.-9.8. zabeležen je pad novozaraženih lica u odnosu na period od 13.7-26.7. za 140 slučajeva (150/290). Smanjuje se i broj pacijenata na bolničkom lečenju, a popunjenost kapaciteta u kovid bolnici se kretao od 79*,45% do 42,73%.. Ukupno je bilo šest smrtnih ishoda u prethodne dve nedelje. S obzirom na trend pada broja obolelih može se zakljlučiti da je poštovanje uvedenih mera dalo efekta, ali oprez mora da postoji kako bi se smanjili faktori koji utiču na širenje infekcije.“

Nikolićeva je napomenula i da je od pojave korone u „Ustanovi za odrasle i starije Leskovac“, 24. jula, laboratorijski virus je potvrđen kod 77 osoba, kao i kod sedam zaposlenih.

Direktor Opšte bolnice Nebojša Dimitrijević govoreći o stanju u kovid-bolnici izneo je činjenicu o padu broja pacijenata.

„Imali smo više od 150 pacijenata u jednom trenutku, sada ih je 77, a na kiseoniku je 31. S obzirom da je kovid bolnica paviljonskog tipa, neke od službi će biti prazne, dok će ostati samo pacijenti na odeljenju za psihoze, kao i na pneumofiziologiji i službi za infektivne bolesti. U narednom periodu nećemo zatvarati kovid bolnicu, a osoblje će biti u pripravnosti. Pojedino osoblje će biti na odmoru, jer su pojedini ljudi već preko četiri meseci u kovid-bolnici. Otvorili smo i kovid-porodilište, kako bi zaštitili ostale pacijente i bebe. Imali smo jedan porođaj osobe pozitivne na koronu. Imamo i deo hirurške sale za kovid—pacijente, a napomenuo bih da i dalje radimo isključivo hitne slučajeve i hitnu operativu, jer je sve podređeno kovid pacijentima.“

Od početka pandemije korone na teritoriji Jablaničkog okruga potvrđeno je 1557 pozitivnih slučajeva, od toga u Leskovcu 1239, Vlasotincu 156, Lebanu 79, Medveđi 44, Bojniku 33 i Crnoj Travi 6. Prosečna starost obolelih je nepunih 49 godina

Prati
Obavesti me o
guest

5 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Građanin Leskovca koji pamti
Građanin Leskovca koji pamti
3 godine pre

Ovaj i dalje direktor bolnice

Miki
Miki
3 godine pre

Ne da ga gradonačelnik. Za uzvrat, on je gradonačelniku obezbedio posao, ako se ne preseli u ustanovu koju je obilazio i valjda otvarao, iza bivšeg zdravlja.

Fedor
Fedor
3 godine pre
Odgovori  Miki

On je muċkao i skladu s propisi. Ali uvek moźe da se isčačka nešto, ako se ima volje i źelje da se kazne izgrednici i krimosi.

Fedor
Fedor
3 godine pre
Odgovori  Fedor

Mislio sam na gradonačelnika, da ne dođe do zabune. A i gospodin Neša bi u dogledno vreme mogao da ispriča kompletnu priĉu, jer zna se ko zadnjih godina jedini skida onaj najkvaliterniji kajmak.

vrana vrani oci ne vadi
vrana vrani oci ne vadi
3 godine pre
Odgovori  Fedor

Vrana vrani oci ne vadi, svi su korumpirani, potrudili su se da uvuku jedni druge i u skladu sa tim raspodeljuju uvezuju funkcije, da ne dodje neko ko nije uprljan, jer ce da ih izda, ima da isteruje pravdu, da lako prebegne kod drugih i proda ih a posto su i njega uvukli, nema kud. Uprljane su ruke tudjim parama, oko zaposljavanja, raskalasnim ponasanjem, bancenjem, zloupotrebama polozaja, funkcije, privilegija, raskalasnim zivotom, upotrebom drzavnih i gradskih resursa u privatne svrhe, voznja sluzbenog auta u privatne svrhe, radnika preduzeca i kamiona za privatne potrebe, gradnju, preduzeca za odrzavanje ulica i objekata politicara, namestaju zenske, zauzvrat poklanjaju poslanicka mesta, kradu izbore, uzimaju pare od gresnih privrednika kojima izdaju nezakonito dozvole u korumpirani urbanizam gde imaju opet svoje ljude koji isto i za sebe i za njih rade. Ovako izgleda definicija politicke mafije, koja jedino ne diluje drogu, ne nosi oruzje, ali komanduje i policijom i tuzilastvom i sudstvom i svim inspekcijama, direktorima. Mafija je zakon.

Cistka je jedini nacin da se ublazi dejstvo, jer ce se kao hobotnica ponovo podizati svaki put posle sece. Sad je narasla i treba je srezati, preveliko dejstvo ima, uticaj na normalni zivot ostalih gradjana.