Vanja Bulić o “Dušanovoj kletvi” i “Malom Mančesteru”

Poznati novinar i pisac, Vanja Bulić, u Leskovačkom kulturnom centru, predstavio je večeras svoje mnogobrojne romane, u kojima preovladavaju religijski motivi i istovremeno najavio novu knjigu, koja će izaći u aprilu ove godine, pod nazivom „Dušanova kletva“.

„Ispred Palate pravde u Beogradu, jedno jutro, pored spomenika caru Dušanu Silnom, pronadjena je kesa za djubre i u njoj je odsečena muška ruka koja drži jabuku. Oni kojima su deca silovana ili prodata pedofilima, napravili su društvo „Dušanovi sledbenici“ i bore se za to da se ponovo primenjuje zakon, kao što se to činilo u Dušanovo vreme i da se taj zakon dosledno primenjuje, s obzirom da oni koji su počinili silovanje, a kazna za to je od dve do dvanaest godina, nakon što izadju iz zatvora, ponovo ga počine“, ispričao je Vanja Bulić početak svog novog romana, u okviru književne večeri.

Priča, kako kaže on, dalje prati lanac trgovine ljudima, kao i prostituciju, ali i političare, „jer danas ne možemo bez politike“.

„Politika nam je sudbina. Kakva je ona, takvo nam je i društvo. Baš zato sam u priču uvukao i političare. Imamo jednog tajkuna, političara, koji čini zlodela razna i kome se privode devojke sa skoro svakog kontinenta i jedino ga može oboriti nešto što je njegova mana“, kaže Vanja i dodaje da njegove knjige uvek predstavljaju mešavinu istorije i onoga što se dogadja danas, a „kada se reši tajna iz istorije, rešiće se i ono što nam se dogadja“

Vanja ističe i da dosad nije imao književno veče u Leskovcu, iako ima dosta prijatelja Leskovčana, te da je za ovaj grad njegova prva asocijacija pevač Toma Zdravković, a druga „Mali Mančester“.

„Lepo je biti u inostranstvu, u srpskom Mančesteru. Ali sada je tuga zaista velika. Nedavno sam dobio knjigu o velikim industrijskim postrojenjima, pre Drugog svetskog rata, i tamo se vidi koliko je fabrika bilo u Leskovcu, kakav je to bio grad, koji su nažalost srušili i na neki način uništili saveznici tokom bombardovanja 1944. godine, ali čim neko kaže Leskovac, odmah se setim Tome Zdravkovića“.

Vanja Bulić, pisac je mnogih romana: „Jovanovo zaveštanje“, „Viza za nebo“, „Teslina pošiljka“, „Devedesete“, „Simeonov pečat“, „Sto bisera“, „Oko otoka“, „Deca oluje“, „Kako sam gajio blizance“, „Zašto Bog nema auto?“, „Istorija u krevetu“, „Šmekeri“, „Šmekerke“, „Muškarci u izvesnim godinama“.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare