VAN DEN DOL: SRBIJA SPREMNA ZA OTVARANJE POGLAVLJA

LESKOVAC

 

Ambasador Holandije u Srbiji Henk van den Dol rekao je za  JUGpress  da je Srbija

„potpuno spremna“ za otvaranje  poglavlja  23 i 24 i da se „lično nada“ da će ona i biti otvorena za vreme predsedavanja Holandije Evropskom Unijom.

„Čitao sam i video mnogo u srpskim medijima vezano za dinamiku otvaranja poglavlja  23 i 24 ali  predstavnici medija  možda i ne treba da veruju  svemu što vide i pročitaju“,  rekao je van den Dol i dodao da je to „posebno zato što se najveći deo pregovoro dešava iza zatvorenih vrata u Briselu“.

On je oceniio i da je „mnogo toga što se može pročitati u medijima vezano za nagadjanja  onoga što se dešava u Briselu“.

 

„Poglavlje 23 je vezeno za vladavinu prava i to je kičmeni stub pristupanja Evropskoj Uniji“, rekao je ambasador Holandije koji sugeriše da je „vladavina prava  fundamentalna i za obične ljude i za biznismene „..

„Upravo zbog toga je Evropske komisije i odlučila da ovo bude prvo poglavlje, pre početka  drugih pregovora a obzirom da je ovo vrlo ozbiljan proces nema prečica kada je u pitanju otvaranje ovog poglavlja“, dodao je van den Dol.

 

„Po mom mišljenu Srbija je potpuno spremna za otvaranej ovih poglavlja .

Srbija je pripremila svu prateću dokumentaciju i planove vezane za otvaranej ovog poglavlja. U skladu sa tim Evriopska komisije ja i predložila Savetu ministara otvaranje poglavlja 23 i sada je potez na Savetu čije  članice treba da odluče da li će doći do otvaranja ili ne“, objasnio je . van den Dol

 

„Kao zemlja koja trenutno predsedava rotirajućim predsedništvom EU  Holandija je očigledno veoma bitan igrač u procesu koordinacije ovog proicesa i ubedjivanja zemalja članica  vezano za otvaranje poglavlja.

I mogu da Vas uverim da smo skoro pri kraju tog procesa. Ali,   kada koka sedi na jajima, bolje je ne uznemiravati“, rekao je ambasador.

On smatra da „sam datum otvaranja poglavlja nema neku posebnu važnost“.

 

„Poglavlje će sigurno biti otvoreno vrlo brzo a ja se lično nadam da bi moglo da se desi i u toku našeg predsedavanja EU

Ono što je nama bitno da se reformski proces ne zaustavi i što Vlada Srbije radi  i nadam se i uveren sam da će se taj proces nastaviti i posle izbora“, rekao je  van den Dol za FoNet.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare