ŠKOLAMA I PREDŠKOLSKOJ USTANOVI URUČENA ASISTIVNA OPREMA

LESKOVAC

 

Učenicima osnovih škola u Leskovcu sa teritorije grada i mališanima „Predškolske ustanove „Vukica Mitrović“ gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović i načelnica Gradske uprave za društvene delatnosti Suzana Stanković Ilić uručili su danas asistivnu orpemu, koju je grad dobio u okviru projekta „Unapređivanje profesionalne podrške u zajednici – važan korak u inkluziji dece kroz osnaživanje kapaciteta interresornih komisija za procenu potreba za pružanjem dodatne obrazovne, zdravstvene i socijalne podrške detetu i učeniku“ (IPK).

Leskovac je jedan od 10 gradova i opština u Srbiji u kojima se realizuje projekat IPK.

Intreresorna komisija, koja u Leskovcu funckionište u okviru Gradske uprave za društvene delatnosti, dobila je najviše ocene od strane onih koji realizuju projekat, a to su UNICEF i Centar za socijalnu politiku, rekla je Suzana Stanković Ilić.

Pored podizanja kapaciteta interresorne komisije, projektom je predviđena i dodela grantova pod određenim kriterijumima. Grad Leskovac je prošle godine potpisao ugovor o dodeli sredstava sa Centrom za socijalnu politiku u Beogradu, i tako je postao jedan od 10 odabranih gradova i opština u kojima se realizuje ovaj projekat, rekao je gradonačelnik Goran Cvetanović.

Asistivnu opremu dobilo je sedam osnovih škola i Predškolska ustanova „Vukica Mitrović“, u ukupnoj vrednosti od skoro 400.000 dinara, što je 50 posto od ukupnih sredstava koja je grad dobio na osnovu ovog projekta. Druga rata biće isplaćena po usvajanju prvog finansijskog izveštaja komisije.

-Grad Leskovac nastoji da stvori što bolje uslove za socijalu integraciju i socijalizaciju, za podsticaje empatičkog ponašanja i osetljivost za potrebe dece sa raznim teškoćama i razvijanje tolerancije na različitosti. Nastojimo da kroz ovakve i slične projekte i roditelji steknu pozitivno iskustvo o mogućnosima njihove dece i sprenosti za zajednički život sa vršnjacima i drugim ljudima. Za finansiranje celokupnog sistema socijalne zaštite iz gradske kase u 2016. godini  biće izdvojeno 116 miliona dinara, što je za 30 miliona više nego prošle godine. Ove godine uvećana su i izdvajanja za sufinansiranje programa u oblasti socijalne zaštite, od 18 na 35 miliona dinara. Cilj svega ovog je uspostavljanje što efikasnije sistema socijane zaštite, rekao je Cvetanović.

Interaktivnu tablu dobila je jedinu škola u Guberevcu, dok su ostale škole dobije tehniku i različitu opremu za učenike.

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare