Uzrok pomora ribe u Južnoj Moravi nedostatak kiseonika

VRANJE

 

Uzrok nedavnog pomora ribe u reci Južna Morava od Bujanovca do Vladičinog Hana je nedostatak kiseonika, izjavio je medijima predsednik Skupštine grada Vranja, dr Dejan Tričković.

On kaže da je stigao izveštaj iz Veterinarsko-specijalističkog instituta u Nišu, kome su poslali uzorke uginule ribe.

„Na osnovu izveštaja možemo da zaključimo da je pomor riba bio uzrokovan gušenjem, odnosno nedostatkom kiseonika, niskim vodostajem, visokim temperaturama i većom koncentracijom zagađenja. U Nišu nisu urađene sve analize zvog stanja mrtvih riba. Samo jedan deo je pregledan i na osnovu toga je dat izveštaj“, kaže Tričković.

On dodaje da je nezadovoljan stanjem flore i faune u reci Južna Morava i da je neophodna veća odgovornost i angažovanje nadležnih inspekcijskih organa.

Podsećamo da su uginule ribe u Južnoj Moravi zapazili meštani sela Ćukovac i Zlatokom 17. avgusta. Celim tokom reke nizvodno od Bujanovca do Vladičinog Hana plutala je uginula riba. Pecaroši su primetili kako ih meštani kupe i stavljaju u džakove. Odmah su obaveštene nadležne službe u Vranju koje su izašle na teren. Na građane je apelovano da ne koriste tu ribu za jelo, s obzirom da se nije znao uzrok pomora.

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare