Uz Evropsku uniju Gurgusovačka kula spremna za 58. Festival kulture mladih u Knjaževcu

KNJAŽEVAC

Gurgusovačka kula će ovogodišnji 58. Festival kulture mladih u Knjaževcu dočekati u novom ruhu zahvaljujući podršci Evropske unije preko razvojnog programa EU PRO. Radovi na obnovi otvorene pozornice obuhvatili su parterno uređenje i osvetljenje, kao i nabavku mobilne scenske opreme.

„Obnovom Gurgusovačke kule značajno će se unaprediti turistički potencijali Knjaževca, a posebno će se poboljšati uslovi za održavanje našeg tradicionalnog Festivala kulture mladih koji svake godine okupi više od 15.000 posetilaca”, rekao je predsednik opštine Milan Đokić i pozvao sve da posete Knjaževac tokom trajanja Festivala koji je juče svečano otvoren i traje do 31. jula 2019.

Kako je dodao Gurgusovačka kula, tursko utvrđenje iz 18. veka, a zatim i tamnica za vreme Karađorđevića kada je stekla naziv „srpska bastilja“, danas je mesto okupljanja mladih. Obnovom pozornice koju Evropska unija finansira sa 57.000 evra, a opština učestvuje sa 12.300 evra, doprineće se boljoj funkcionalnosti objekta i unaprediće se kulturno-turistička ponuda Knjaževca ne samo za vreme trajanja festivala

Takođe, ove godine su Knjaževčani i Knjaževčanke imali priliku da aktivno učestvuju u selekciji programa festivala. Lokalna samouprava je kroz aktivnosti usmerene na primenu principa dobrog upravljanja omogućila da građani kroz participativni proces predlože, a zatim glasanjem i odluče o sadržaju manifestacije. Ove aktivnosti se realizuju u saradnji sa programom Swiss PRO koji podržava Vlada Švajcarske.

Radove su u Knjaževcu izveli „Artifeks gradnja“ iz Niša i „Transkop R“ iz Svrljiga koji su izabrani u postupku javne nabavke koji je sprovela opština Knjaževac.

Projekat obnove otvorene pozornice Gurgusovačke kule u Knjaževcu finansira Evropska unija u partnerstvu sa Vladom Republike Srbije preko programa EU PRO. Кomplementarne aktivnosti projekta koje se odnose na primenu principa dobrog upravljanja sprovode se u saradnji sa programom Swiss PRO koji podržava Vlada Švajcarske.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare