Uticaj muzike na mlade

LESKOVAC

Tekstovi pesama danas ne liče na pesme Šantića, uz pomoć kojih su se mladići udvarali devojkama, sada su devojke u pesmama opisane isključivo kao seksualni objekti koji priželjkuju partnera sa velikim novčanikom i skupocenim automobilom.

Trendove u muzici diktiraju često ljudi koji su izašli iz zatvora, koji nemaju mnogo toga za uzor da ponude, pa su takvi i tekstovi koje pišu, baziraju se na kriminalu, na markama skupih automobila, satova, na markiranoj garderobi, noćnim provodima, konzumiranju skupih pića i droga. U njihovim spotovima glavni akteri su polunage devojke, koje privlače paznju muškom delu publike, željne publiciteta i novca, koje izgledaju gotovo identično, sa izraženim atributima, koji su obično nadograđeni, sa lažnim trepavicama i noktima.

Sve to stvara trend kod devojaka jer žele da izgledaju što lepše i privlačnije muškarcima, pa je danas retko koja devojka prirodna i nema urađene veštačke nokte, pa i trepavice. Momci teže ka alkoholu, a alkohol stimuliše agresivno ponašanje pa često dolazi do tuča u kafićima i diskotekama.

“Mlada populacija zbog težnje za prihvatanjem, svoj muzički ukus prilagođava ukusu vršnjaka. Osobe koje se razvijaju temeljnim obrazovanjem, temeljno pristupaju i muzici koju će odabrati za svoje uživanje, dok je mladim osobama koje se ne kreću skalom temeljnog obrazovanja, muzika isključivo zabava i to ona brza “instant” zabava. U odnosu na naše obrazovanje, kulturu, porodične izgrađene vrednosti, formiramo i svoj muzički ukus”, rekla je profesorka muzičke kulture Slobodanka Kiselica za iSerbia.

O osećanjima na našim prostorima pevaju retki, kao što su Aleksandra Radović, Jelena Tomašević, Sergej Ćetković, Željko Joksimović i drugi. Gotovo da su iščezle pesme o ljubavi poput “Strepnje” Desanke Maksimović, sada retko ko smatra da je sreća lepa samo dok se čeka, već žele da, poput svih, što pre nađu partnera.

Jovana Stošić

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare