Leskovčanin na Rtnju ponovo prkosio hladnoći

LESKOVAC

Instruktor Ninđucu kluba „Buđinkan“ Leskovac i viši kustos leskovačkog muzeja arheolog Vladimir Stevanović nastavlja da održava tradiciju zbog koje je i dobio nadimak „Srpski ledeni čovek“. On je realizovao svoj osmi ledeni uspon samo u šorcu, a ovoga puta osvojen je najviši vrh planine Rtanj, po imenu Šiljak, koji se nalazi na nadmorskoj visini od 1525 metara. Iako mu ove godine vremenski uslovi baš i ne idu na ruku, Stevanovića je dočekala temperatura na Rtnju koja se kretala od -4 stepena Celzijusa u ranim jutarnjim časovima, a uspon je pratio tokom većeg dela i hladan vetar i gusta magla.

Ukupno trajanje uspona je bilo oko tri sata, s tim što je Stevanović u istoj odevnoj kombinaciji nastavio i silazak niz planinu, tako da je nakon ukupnog provedenog vremenskog intervala od preko pet sati. Ovo je njegovo najduže do sada ledeno planinarenje, a ovaj snežni uspon realizovao u društvu svojih klupskih kolega.

Ovoj vrsti izazova prethodile su ozbiljnije pripreme u vidu adaptacije na hladnoću i vežbi termogeneze putem disanja i vizuelizacije. Stevanović ovakav vid ekstremnog eksponiranja praktikuje od 2010. godine i poseduje neophodno iskustvo za prevenciju neželjenih posledica. Kako bi čitav poduhvat bio u najvećoj meri bezbedan, praktikuje preventivnu adaptaciju na hladnoću koja potiče iz tradicija severnih hemisfera, ali i iz Japana i Ninđucu tradicije, pod nazivom Šugendo (duhovni izazovi Jamabuši monaha). Pored toga, praktikuje i tehniku Tumo. Tumo je praksa tibetanskog Budizma koja u prevodu znači Unutrašnja vatra, a podrazumeva generisanje toplote unutar tela posebnim metodama disanja, dok se praktikanti dugoročno izlažu ekstremno niskim temperaturama na svojoj matičnoj planini – Himalajima. Na vrhu Rtnja i tokom uspona, Vladimir je sproveo i regularne vežbe disanja, kao i meditaciju.

Stevanović preporučuje svima koji bi ovo probali da se u takvu avanturu ne upuštaju pre zahtevnih priprema, jer mogu imati ozbiljne zdravstvene probleme.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare