Uticaj kovida na privredu  

NIŠ

Ekonomski fakultet u Nišu prvi put je suorganizator  osme međunarodne Konferencija REDETE koja se održava u okviru Evropske mreže preduzetništva.Osnovna tema skupa je  ‘’Uticaj Kovida 19,na fiskalne politike zemalja’’. Kovid  19 izazavao je krizu jer je došlo do pada prihoda, mnoge privredne akivnosti su smanjene, a opao je i zvoz. Zemlje koje najveći deo Bruto društvenog proizvoda ostvaruju od turizma, imaju najveće probleme, kazao je profesor dr Milenko Krajišnik, dekan Ekonomskog fakulteta u Banja Luci koji je domaćin skupa ali se zbog njegove specifične organizacije ove godine održava u Srbiji, odnosno u  Nišu na Ekonomskom fakultetu.                 

“Konferencija se bavi problemima koje je izazvala kriza svetskih razmera a posledica je pandemije kovida 19. Na konferenciji  imamo veliki broj učesnika a inače naši partneri su organizaciji konferencije su iz univerziteti iz više zemalja, iz Austrije, Italije, Grčke i Srbije. Za konferenciju postoji veliko interesovanje jer zbornik koji izlazi sa konferencije visoko je kotiran među mešunarodnim časopisima. Veliko interesovanje je i u načnom svetu ali i među privrednicima”, kazao je profesor dr Milenko Krajišnik.

                Svake druge godine,Medjunarodna konferencija REDETE,održava se u nekom od gradova partnera,tako da su to do sada bili Ankona,Grac,Beograd,a ove godine i Niš. Drugi deo konferenicje biće organizovan i u ovdašnjem Nučno-Tehnološkom parku.

                “U okviru konferencije imamo i okrugli sto vezan za posledice i uticaj korona krize na fiskalnu stabilnost zemalja članica. U radu okruglog stola učestvuju i predstavnici Fiskalnih saveta više zemalja, Republike Srpske, Srbije, Bugarske, Severne Makedonije. Kriza je  izazvala probleme u fiskalnim sistemima, u javnim finansijama, jer je došlo do pada prihoda zbog pada  privredne aktivnosti,  zbog smanjenja izvoza, zbog obustava rada pojedinih delatnosti. Sa druge strane zemlje su imale rashode i povećanja troškova u zdravstvenom sektoru. Značajan deo sredstava je izdvojen za privredu kako bi sačuvali radna mesta”, kazao je Krajišnik.

                On je dodao da je kriza u svim zemljama izazvana istim faktorom pa su  problemi u svim zemljama isti po vrsti ali ne i po strukturi i intenzitetu.

                 “Zemlje koje imaju veliko učešće u turizmu i hotelijerstvu ali i transportu kao i zemlje koje se u velikoj meri oslanjaju na izvoz imale su veće probleme i veći pad privredne aktivnosti. Republika Srpska i Republika Srbija su imale male padove od oko 2 posto.Razlog za to je razuđena struktura privrede a to stvara manji rizik od krize, a drugi mere koje su preduzimale vlade dale su dobre rezultate tako da su spasile privredu od  velikog pada privrede, ali je pada bilo i nama je potreban oporavak”, istako je Karjišniki.

                      Program fiskalne konsolidacije Republike Srpske biće na dnevnom redu naredne sednice tamošnje Skupštine.

                  “Mere koje su tamo predviđene su pre svega u poboljšanju prihodne strane kada je u pitanju oporavak privredne aktivnosti. Nema uvođenja novih poreza niti dodatnih oporezivanj, postoje određeni stimulansi za pokretanje privredne aktivnosti a sa druge strane moraće se prići radikalnije određenim uštedama na rashodnoj strani da se rashodi koji nisu prioritetni, koji nisu neodloživi, ostave za neka bolja vremena dok se fiskalna stabilnost ne uravnoteži i uspostavi budžetska ravnoteža jer je fiskalna stabilnost i fiskalna odgovornost jedna od pet knjučnih preduslova za uspešan ekonomski razvoj svake zemlje”, zaključuje dr Milenko Krajišnik.

              Partner u održavanju konferencije je Ekonomski fakultet Univerziteta u Nišu.

              “Ekonomski fakultet u Nišu je sa zadovoljstvom prihvatio da ove godine bude suorganizator konferencije i da se kod nas održi ovaj značajan međunarodni skup. Ovakvi skupovi doprinose afirmaciji fakulteta, sa  stavovima koji danas budu doneti mi se uključujemo u konsolidaciju naše privrede i pomažemo našim privrednicima i biznismenima. Osim toga, pomažemo i našim studentima da shvate koje su posledice krize izazvane pandemijom kovida 19.”, kazao je profesor dr Tadija Đukić, dekan Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Nišu.

               Organizujemo i okrugli sto na kome će učestvovati predstavnici Fiskalnih saveta nekoliko zemalja što u velikoj meri doprinosi podizanju ugleda našeg fakulteta, dodao je Đukić.

               “Sa današnjom diskusijom doprinećemo da dođe do što bolje konsolidacije našeg finansijskog sistema. Zaključci sa ovog skupa, kao i sa svake naše konferencije stižu i do Vlade Srbije. Indirektno dolazi i do primena  mera koje predložimo, možda ne istog momenta, ali posle nekog vremena kada eksperti u Vladi to prouče”, istako je dekan Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Nišu.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare