NUNS: Kontinuirani verbalni napadi i vređanje novinara od najviših državnih službenika moraju da prestanu

BEOGRAD

Nezavisno udruženje novinara Srbije najoštrije osuđuje targetiranje i vređanje Jasmine Dobrilović, novinarke Newsmax Adria, koleginica i kolega iz Danasa i portala Žig info. U poslednjih nedelju dana, naše koleginice i kolege izložene su kontinuiranim napadima, omalovažavanjima i vređanjima od javnih funkcionera, što dodatno doprinosi polarizaciji našeg društva i onemogućava informisanje građana u javnom interesu.

Naime, ministar zdravlja, Zlatibor Lončar, tokom svoje poslednje konferencije za medije, ušao je u verbalni sukob sa novinarkom, navodeći da medij za koji radi je u između ostalog i u vlaništvu predsednika Stranke slobode i pravde, Dragana Đilasa „koji radi sve protiv države Srbije“. Na pitanje novinarke da li može da to dokaže, ukoliko ga tuži zbog tih navoda, Lončar je poručio: “Tužite me, pa ću da dokažem.” Svoje izlaganje, ministar je završio seksističkom opaskom savetujući koleginicu Dobrilović „da se ne nervira jer to utiče na lepotu“.

Sa druge strane, kolege portala Žig info su u saopštenju GO Grocka  od 30. avgusta neosnovano optužene zbog objavljivanja informacija u vezi sa angažmanom Gordane Uzelac u toj opštini. U saopštenju se navodi da naše kolege lažu i negira se činjenica da je Gordana Uzelac angažovana u opštini na poslovima komunikologa – savetnika za medije predsednika GO Grocka, iako za to postoje pisani dokazi koji su i objavljeni na portalu Žig info. Nakon ovog saoštenja, lokalni odbor Srpske napredne stranke nastavio je sa ovakvom vrstom pritisaka i izdao svoje saopštenje gde su koristeći neprikladan rečnik nastavili sa targetiranjem svih medija koji su preneli vest sa portala Žig info.

Premijerka  Ana Brnabić je pak na svom Tviter nalogu 2. septembra nazvala koleginice i kolege dnevnog lista Danas „elokventnim lažovima“ zbog teksta  u ekonomskoj rubrici o razlikama između potrošačke korpe i prosečne plate i penzije od 2010. do 2020. Prethodno veče premijerka i predsednik republike iskoristili su svoje pojavljivanje na Pink televiziji da se još jednom obračunaju sa kritički nastrojenim medijima i da ih svrstaju na stranu njihovih političkih protivnika.

Podsećamo da su predstavnici vlasti dužni da odgovaraju na pitanja novinarima, budući da novinarska profesija nije i ne sme da bude u službi politikantskog potkusurivanja, niti služi za predizborne okršaje sa političkim rivalima, i da niko ne sme, pogotovo predstavnici vlasti, da se na ovakav način ophodi prema našim kolegama i koleginicima.

Nažalost, poslednjih godina sve je češća praksa nosilaca državnih funkcija da etiketiraju pre svega profesionalne novinarke i novinare, te da ih obeležavaju kao pripadnike političkih organizacija, a neretko ih nazivaju i stranim plaćenicima i domaćim izdajnicima.

Mi ćemo svakako sve slučajeve registrovati u Bazi napada i pritisaka na novinare kao i u našoj regionalnoj bazi SafeJournalists.net, a kolegama i koleginicama pružiti svu neophodnu zaštitu i pomoć.

NUNS,

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare