Usvojena Rezolucija o braći Bitići

VAŠINGTON-PRIŠTINA-BEOGRAD

Predstavnički dom američkog Kongresa odobrio je Rezoluciju o slučaju ubistva braće Bitići, nakon hapšenja zbog prelaska granice sa Srbijom 1999. godine, objavila je Koha.

Ilij, Agron i Mehmet Bitići su bili američki državljani, a od njihovog ubistva Sjedinjene Američke Države su više puta zahtevale da se odgovorni privedu pravdi.

U uvojenoj rezoluciji se navodi da je za osudu što nijedan pojedinac nikada nije proglašen krivim za ubistvo trojice braće Bitići, ili za bilo koji drugi zločin u vezi sa njihovom smrću, i da se nijedan pojedinac ne suočava čak ni sa optužbama za te zločine.

Ističe se da Vlada Srbije, njena nadležna ministarstva i službe, uključujući i Tužilaštvo za ratne zločine, treba što pre da daju prioritet istrazi i krivičnom gonjenju aktuelnih ili bivših zvaničnika, za koje se veruje da su, direktno ili indirektno, odgovorni za njihovu smrt.

„Sjedinjene Američke Države treba da izdvoje dovoljno resursa da u potpunosti pomognu i pravilno prate napore Vlade Srbije, njenih nadležnih ministarstava i kancelarija da što pre istraže i krivično gone osobe za koje se veruje da su odgovorne za njihovu smrt“, navodi se u rezoluciji, prenosi Kossev.

U poslednjoj tački SAD navode da napredak u rešavanju ovog slučaja, ili nedostatak napretka, treba da bude važan faktor prilikom određivanja daljeg razvoja odnosa sa Srbijom.

Trojica braće Bitići uhapšena su u julu 1999. godine, nakon završetka rata na Kosovu, dok su, kako navodi Koha, greškom prelazili na teritoriju centralne Srbije.

Ono što se zna je da ih je, uprkos odluci sudije da budu pušteni, odvela srpska jedinica za specijalne operacije, pogubila i bacila u masovnu grobnicu.

Protiv lica koja su bila deo komandnog lanca u MUP, a koja su bila povezana sa ovim zločinom, srpske vlasti nisu podnele nikakve prijave.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare