Miodrag Stanković: Vlast manipuliše brojem nezaposlenih lica, hitno doneti mere za razvoj domaće privrede! 

NIŠ

Miodrag Stanković, odbornik u Skupštini Grada Niša, podneo je odborničku inicijativu kojom traži da Grad Niš pod hitno donese mere kojima se podstiče razvoj domaće privrede.

„Zahtevam od nadležnih da pod hitno donesu mere kojima se podstiče razvoj domaće privrede. Grad se razvija i raste onoliko koliko je jaka i sposobna njegova privreda. Bez jake domaće privrede nema ni napretka, a ni smanjenja nezaposlenosti“ – izjavio je Miodrag Stanković, odbornik u Skupštini Grada Niša.

Odluke o dobijanju podsticajnih sredstava za pokretanje sopstvenog biznisa dobilo je 49 građana Niša. Grad Niš je za ovu namenu izdvojio 15 miliona dinara, a Nacionalna služba za zapošljavanje 14,5 miliona.

„Ovaj novac je nedovoljan za razvoj domaće privrede. Podaci govore da su u poslednje četiri godine domaće investicije pale za 50 odsto. Domaći investitori slabo ulažu jer se ne osećaju dovoljno sigurno. Srbija i Grad Niš ne ulažu u investicije koje stvaraju dodatnu vrednost.

Stvaranje poslovnog okruženja u kojem bi domaće firme mogle da budu uspešne i da se i dalje šire i postaju produktivnije, presudno je za dalji ekonomski rast.

Veliki problem strukture privrede u Nišu je “nedostatak sredine”, odnosno nedovoljan broj dinamičnih preduzeća srednje veličine, koja će značajno doprineti razvitku privrede, dok su resursi striktno koncentrisani kod malog broja velikih preduzeća.

Udruživanjem, preduzeća mogu da postanu produktivnija, da dobiju lakši pristup znanjima i inovacijama, finansijama, tržištima. Кroz primer povezivanja preduzeća unutar istog sektora preduzeća mogu optimalnije i produktivnije da rasporede resurse, odnosno da od uspešnijih uče kroz rad i saradnju“ – rekao je Stanković. 

„Najnoviji podaci Nacionalne službe za zapošljavanje kažu da je broj nezaposlenih u Nišu oko 20.000 ljudi. Po brojevima se navodno vidi da se broj nezaposlenih lica smanjio. Tačno je da je u Nišu 2014. godine bilo oko 38.000 nezaposlenih, a da ih danas ima 20.000, ali ne zato jer su se ljudi zaposlili, već zato što su otišli van zemlje da rade, ili su zaboravili da se prijave na evidenciji službe za zapošljavanje.

Država je pre izvesnog vremena promenila način na koji statistički vodi broj zaposlenih i nezaposlenih lica. Naime, dovoljno je da imate jedan radni dan u mesecu i vi ste zaposleni, što se naše države tiče. Sve to govori da vlast daje lažnu sliku o smanjenju broja nezaposlenih lica. Prema izveštajima „živi se sve bolje i bolje, rezultati su ohrabrujući, bruto proizvod raste“, a analize pokazuju suprotno, da je sve više socijalno ugroženih kategorija, a nezaposlenost se lažno smanjuje“ – zaključio je Stanković.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare