Usvojen rebalans budžeta za 2022. godinu

VRANJE

Članovi Gradskog veća u Vranju na sednici, koja je održana u utorak, prihvatili su prvi rebalans budžeta za 2022. godinu. 

O tome je na konferenciji za novinare govorio većnik zadužen za budžet i finansije Bojan Kostić. 

On je istakao da su prilikom pripreme Nacrta odluke o izmeni i dopuni Odluke o budžetu grada Vranja za 2022. godinu, prioriteti bili obezbeđivanje finansijske stabilnosti grada i nesmetano funkcionisanje lokalne samouprave. 

„Rebalansom budžeta prihodi i primanja su projektovani na 2. 996.093.000, a rashodi i izdaci na 3.136.099.000 dinara. Budžetski deficit projektovan je na iznos od 140 miliona dinara, odnosno 5 odsto prihoda budžeta grada, koji se pokriva neutrošenim sredstvima iz prethodne godine u iznosu od 110 miliona dinara i sa primanjima od zaduživanja u iznosu od 30 miliona dinara. Kapitalne investicije su zadržane na nivo od 18 posto u rashodima budžeta grada, kao što je planirano inicijalnim budžetom. Projekcija prihoda je na istom nivou kao i ostvareni prihodi u 2021. godini, a rashodi su veći za oko 140 miliona dinara“ istakao je Kostić. 

Većnik je dodao da su u drugoj polovini godine, zbog poskupljena energenata kod budžetskih korisnika predvideli veća sredstva za finansiranje 

„Zbog trenutne situacije, realizacija pojedinih kapitalnih projekata poput rekonstrukcije Sportskog centra, uređenja platoa između ulica Generala Belimarkovića i Kralja Stefana Prvovenčanog, kao i preostalog dela Komunalnog programa biće odložena za sledeću godinu. Na ovaj način biće ostvarena ušteda od oko 150 miliona dinara. Neophodno je bilo predvideti i povećanje troškova za završetak započetih projekta poput izgradnje vrtića u naselju Raška, rekonstrukcije vrtića „Dečja radost“, izgradnje dečijih igrališta i rekonstrukcije ulice Kosovske, rekao je Kostić. 

Priprema se i projektno-tehnička dokumentacija za realizaciju izuzetno značajnog projekta. Reč je o rekonstrukciji Ulice partizanski put. Rebalansom budžeta grada predviđena su sredstva za realizaciju svih prioritetnih projekta na teritoriji grada Vranja“, istakao je Kostić.  

Na sednici je prihvaćena i Odluka o refinansiranju postojećih kredita.  

„Cilj ove odluke je obezbeđivanje boljih finansijskih uslova za finansiranje kredita, tako što ćemo produžiti rok otplate i na taj način smanjiti godišnje obaveze za servisiranje. Na taj način, do kraja ove godine biće ostvarena ušteda od preko 50 miliona dinara na rashodnoj strani, što će dodatno ojačati budžet grada“, zaključio je Kostić. 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare