Usvojen rebalans budžeta

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

LESKOVAC

Završni račun grada za prošlu godinu koji je usvojen na današnjoj sednici Gradske skupštine pokazao je izvršenje u
prošloj godini od 94,7 odsto , što je ujedno i njegova prihodna strana, dok su rashodi iznosili oko 89 procenata. Odbornici su usvojili i rebalans budžeta za ovu godinu na osnovu koga su sredstva veća za 309,5 miliona dinara u odnosu na planirana.

U završnom računu grada za prošlu godinu najveći udeo zauizela su sa 25 odsto republička transferna sredstva , a isto toliko procenata pripalo je i porezu na zarade zaposlenih u lokalnoj samoupravi.
Kako je naglasio gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović koji je ujedno i obrazložio ovaj prpredlog završni račun za 2017. pokazao je samo mala odstupanja od prvobitnog plana i uglavnom je budžet bio razvojni, mada se vodilo računa i o socijalnoj komponenti.Ovakvo izvršenje budžeta pokazalo i činjenicu da je Leskovac grad sa povoljnim poslovnim okruženjem .Opozicija je imala primedbe iznoseći argument da se u Leskovcu sve veći broj gradjana javlja Centru za socijalni rad sa zahtevom da im se omoguži primanje socijane pomoći i da mladi i obrazovani ljudi napuštaju grad usled nemogućnosti da se zaposle uz istovremeno partijsko zapošljavanje članova SNS-a.Takodje opozicija je izrazila i nezadovoljstvo prihodima u budžetu od private firme Merto parking Jug.

Milijarda dinara, koje je Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima namenila rekonstrukciji nekoliko objekata u Leskovcu, razlog su, što je, u samo nekoliko dana, moralo doći do promena u rebalansu budžeta. Osim o tome, Gradski većnici, danas su raspravljali i o izmenama programa poslovanja javno-komunalnih preduzeća Grdelica i Komunalac, planu investicija komunalnog održavanja, promenama u finansijskom planu Sportskog centra.
Do rebalanska budžeta, kako je rekao Cvetanović, dolazi usled preraspodele sredstava , odnosno ćinjenice da je Kancelarija za javna ulaganja gradu Leskovcu odobrila milijardu dinara za rekonstrukciju Osnovne škole ”Vožd Karadjordje”, Škole za osnovno i srednje vaspitanje ”11. Oktobar”, Dečjeg dispanzera, glavne zgrade Opšte bolnice i Osnovne škole ”Aca Sinadinović” u Predejanu.
On je dodao da je pre početka realizacije ovih projekata, neophodno izraditi tehničku dokumentaciju i elaborate energetske efikasnosti, za šta je potrebno 3o miliona dinara.
Ova sredstva postoje u budžetu i samo će biti prerasporedjena sa drugih pozicija.
Podsetio je i da je prvobitno planirani budžet za ovu godinu iznosio je 3 milijarde 975 miliona i 173 hiljade dinara, a današnjim rebalansom budžet grada Leskovca povećan je na iznos od 4 milijarde 284 miliona i 637 hilada dinara.
Opozicioni odboprnici su izeli stav da za pojedine stavke rebalansa ne postoji zakonski osnov, kao na primer za uplatu prihoda pojedinih javnih preduzeća u budžet grada jer za to , kako su naveli, ne postoji adekvatna odluka.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare