Usvojen nacrt Statuta, opozicija imala brojne primedbe

LESKOVAC

 

Na današnjoj, osmoj sednici Skupštine grada,  usvojen je predlog Odluke o izmenama i dopunama Statuta grada Leskovca.

Ovaj nacrt obrazložio je član Gradskog veća Božidar Vučković.

Umesto 11 sadašnjih predviđeno je formiranje jedinstvene Gradske uprave.

Gradskom upravom kao jedinstvenim organom rukovodiće načelnik, koji će imati svog zamenika.

Ovakvom organizacijom graske uzprave omogućiće se efikasnije i ekonomičnije obavljanje poslova.

Uštede koje će se ostvariti smanjenjem plata (jer će sadanji načelnici biti šefovi odeljenja koji će imati i desetak hiljada manje plate) iznosiće oko 10 miliona dinara.

Odobornici opozicije povodom ove tačke dnevnog reda nastavili su sa kritikama izrečenim na prethodim sednicama Skupštine.

Šef odborničke grupe SDS Nebojša Cakić postavio je pitanje  zašto se organizacija uprave uopšte menja, ukoliko se leskovačka lokalna uprava, po tvrdnji Vučkovića, nalazi među prve tri uprave u Srbiji po efikanosti.

On je izneo mišljenje da su promene u organizaciji uprave samo formalne i postavio je pitanje zbog čega nije urađena i nova sistematizacija.

Ozbiljnih reformi gradske uprave neće biti, istakao je Cakić,  i još jednom naglasio da se jedan ovako značajan akt ne donosi na brzinu.

Cakić smatra da nova gradska uprava neće biti efikasnija, a što se tiče uštede, ona iznosi samo 0,05 posto budžeta grada.

„Pravi razlozi spvođenja referme gradske uprave nisu saopšteni, ali pretpostavljam da se nalaze u katastofalnim rezultatima koje su ostvarile sve gradske uprave“, rekao je Cakić.

Živojin Stefanović je ukazao na to da zakon omogućava ovakvu reformu, ali da je odluka „zbrzana“.

Prevelika ovlašćenja daju se jednom čoveku, pa je pitanje da li će ta uprava biti ekonomičnija i efikasnija, a nije dobro rešenje ni da načelnik sam određuje šefove odeljenja, istakao je Stefanović.

Kompletna odgovornost prebačena je na Gradsko veće i gradonačelnika.

On smatra i da je javna rasprava o ovom dokumentu loše organizovana, jer su joj, po dužnosti, prisustvovali zapošljeni u upravama, javnim preduzećima i agencijama, dok se glas građana nije čuo.

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović rekao je  da su jedinstvenu upravu organizovali svi veći gradovi i opštine u Srbiji. Sada u upravama nema velike odgovornosti,  a korak po korak uprava će biti sve efikasnija i ekonomičnija.

„Leskovačka gradska uprava je među najboljima u Srbiji, ali daleko od toga da je idealna. Ako za godinu dana ne bude bolja, menjaćemo i to“, rekao je Cvetanović. On je naglasio da će jedno lice kontroilisati ceo sistem preko rukovodioca i šefova, koji će biti znatno manje plaćeni nego do sada.

Mimo tačke dnevnog reda opširnija diskusija povela se o solarnoj elektrani.

Dragoljub Živković, odbornik SDS-a, izneo je svoje mišljenje da od ove investicije ne treba odustati, već je treba realizovati do kraja, ali bez ulaganja budžetskih sredstava.

U diskusiju se uključio i šef odobričke grupe SNS Predrag Ivanović  pa je i na ovoj sednici, kao i na ranijim, došlo do varnica na realaciji dve odborničke grupe – SDS – SNS, i to uglavnom oko pitanja koja ni na koji način nivu bila vezana sa dnevnim redom.

Nenad Filipović, šef odborničke grupe Jedinstvena Srbija, rekao je da će ova odbornička grupa neće podržati predlog za promenu Statuta, jer ne postoji dovoljno dokaza koji ukazuju da će nova uprava biti efikasnija.

Nenad Zdravković iz SDS-a rekao je da je doboro  to što „mesta nečelnika prestaju da budu politički plen“ i dolazi do „povećavanja odgovornosti“.

Jelena Spirić, šefica odborničke grupe DS, rekla je da nedostaje argumentacija za jednu ovakvu odluku, tako da je ona „neozbiljno napisana“, a izostala je i procena finansijskih efekata. Ona je i ovoga puta, kao i na ranijim sednicma kada se raspravljalo o Statutu, upitala zbog čega sednici ne prisustvuje glan Gradskog veća koji je zadužen za ovu problematiku, Dejan Cakić.

I Saša Stojanović ih DS-a je upitao zašto je odsutan većnik Cakić, kao i to zbog čega odbornici nisu dobili izveštaj o javnoj raspravi, koja je po njegovom mišljenju bila „obična farsa“.

„Sve procedure za promenu Statuta grada Leskovca su prekršene“, zaključio je Stojanović.

Odobok DS-a Bratislav Prokopović ukazao je na to da su uštede mogle da se postignu i na druge načine – 2 miliona dinara godišnje bi bila ušteda na skupštinskom materijalu, ukoliko bi ga odbornici dobijali elektronskim putem. Odgovorio je gradonačelnik Cvetanović i obećao da će tokom naredne godine svako od odbornika imati svoj lap top.

On je objasnio da se grad Leskovac kandidovao kod UNDP-a, tako da ovakva modernicacija u radu budžet neće koštati ni dinara.

Odbornik Reformističke stranke Dejan Mitić smatra da će centralizacijom uprave građani biti na dobitku. Manje su značajne uštede, bitno je to da će šefovi biti odgovorniji prema  načelniku i gradonačelniku, istakao je Mitić.

Miloš Ilić, odbornik vladajuće većine, naglasio je da se radi o iskustvu razvijenih zemalja i da je to prvi korak ka profesionalizaciji uprava, bez čega nije moguće meriti njihov učinak.

Na osmoj sednici Skupštine grada razmatrani su programi poslovanja za 2017. godinu javnih, javno-komunalnih preduzeća i ustanova, promene statuta nekoliko preduzeća, programi korišenja subvenija koje su iz budžeta date pojedinim preduzećima i brojna druga pitanja vezana za uređenje komunalne infrastrukture.

 

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare