Ustavni sud direktno urušava autonomiju Beogradskog univerziteta

BEOGRAD

Odluka Ustavnog suda da proglasi neustavnim odredbe Statuta univerziteta u Beogradu i Pravilnika o postupanju utvrđivanja neakademskog ponašanja poslužiće pojedincima, a nauditi univerzitetima u Srbiji, jer direktno urušava njihovu autonomiju i obesmišljava akademske vrednosti, izjavila je bivša rektorka Beogradskog univerziteta Ivanka Popović.

Ona je u intervjuu današnjem izdanju lista Danas rekla da je plagiranje delo koje ne zastareva i da je neprimereno uopšte govoriti o retroaktivnoj primeni propisa.

Prema njenom mišljenju, Univerzitet u Beogradu ne treba da odustane od svog prava na autonomiju donošenja akademskih odluka.

Kako je podsetila, na sednici Senata Univeziteta u Beogradu 22. juna 2016. godine jednoglasno su usvojeni Kodeks profesionalne etike Beogradskog univerziteta, Pravilnik o postupku utvrđivanja neakademskoj ponašanja u izradi pisanih radova i Pravilnik o radu etičkih komisija i Odbora za profesionalnu etiku Beogradskog univerziteta.

“Univerzitet je donošenjem ovih propisa utvrdio postupanje u oblasti svog delovanja koje do tada nije bilo dovoljno definisano”, naglasila je Popović.

Ona smatra da je posebno zanimljivo to što sve do obraćanja ministra finansija Siniše Malog Ustavnom sudu niko nije primetio sporne delove Pravilnika o postupku utvrđivanja neakademskog ponašanja u izradi pisanih radova, u kome je Ustavni sud Srbije sada problematičnim proglasio i deo o javnoj osudi.

“Ako je zaista prioritet naše zemlje obrazovanje i društvo zasnovano na znanju, onda je neophodno osnaživati visokoškolske ustanove i graditi poverenje u njih”, poručila je Popović.

Ona predviđa da će se Upravni sud u rešavanju sporova pozvati na odluku Ustavnog suda sa povoljnim ishodom za “gospodina Malog”. 

Izvor: FoNet

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare