Ustanova Mara obeležila krsnu slavu

NIŠ

  Centar za dnevni boravak osoba sa smetnjama u razvoju „Mara“ obeležio je 25. godišnjicu rada i slavu prepodobnog Prohora Pčinjskog.

Sečenju slavskog kolača, kao i svečanoj akademiji koju su za brojne goste pripremili korisnici usluga ”Mare” i kolektiv Centra, prisustvovali su predstavnici brojnih institucija lokalne samouprave, kao i gosti i saradnici iz gotovo svih ustanova socijalne zaštite.

                           Zaposleni u ustanovi „Mara“  imaju čime da se pohvale kada se radi o radu u proteklih godinu dana, ali su puni i ideja koje tek treba realizovati.

                            “Danas je i dan osnivanja našeg Centra, tačno je  25 godina kako Centar postoji i za to vreme je preživeo nekoliko transformacija  u mnogim segmentima da bi izgledao ovako kako sada izgleda”, kaže Miloš Ranđelović. “Poslednjih nekoliko godina imali smo velike planove, a ovo je godina  kada smo realizovali većinu naših planova  i od sledeće godine krenućemo sa novim idejama. Sada se radi na licenciranju naše ustanove, programa  “Predah od roditeljstva” i to je ono što će obeležiti budućnost ustanove”.

                           Direktor Centra Mara Miloš Ranđelović kaže da je u jubilarnu, 25 godinu postojanja i rada ova ustanova ušla spremna da i ubuduće pruži maksimalnu brigu i pažnju svojim štićenicima.

                           “Ustanova je prethodnih godina dobila i nove prostorije koje smo počeli da koristimo, zaposlili smo nove radnike. Ustvari to su ljudi koji su radili kod nas i koje naši štićenici dobro poznaju, nevikniti su na rad sa njima, i to je za nas najveća sreća – kada štićenici prihvate osobe koje rade sa njima jer nam je ljubav najvažnija”, ističe direktor Ranđelović.

                            Centar „Mara“ trenutno ima 70 korisinika, što je, kažu,  pun kapacitet, ali je kroz ovu ustanovu do sada od trenutka osnivanja prošlo više stotina korisnika.

                           „Ono što mi sa njima radimo svakog dana je da pokušavamo da zadržimo njihove stečene navike i da ih što više osamostalimo, da ih uklopimo u širu društvenu zajednicu i da oni, koliko-toliko, budu samostalni. To će olakšati život i njima i njihovim porodicama, a naš osnovni cilj je da im pružimo dnevnu negu, da nakon 17 sati odu kući bezbrižno, da roditelji budu sigurni da su na pravom mestu, i da su svi zadovoljni“, rekao je Ranđelović.

   On je dodao da prostora nikada nije dosta i da će se o proširanju kapaciteta dogovarati sa gradom, ali se nada da će svaka opština u perspektivi imati svoj centar koji bi koristili korisnici iz te opštine.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare