Uspešna druga akcija dobrovoljnog davalaštva krvi

NIŠ

Danas je u prostorijama Crvenog krsta Niš održana  druga letnja akcija dobrovoljnog davalaštva krvi, u saradnji sa Zavodom za transfuziju krvi Niš.

Nišlijama koji su odmah po otvaranju akcije dali dragocenu tečnost ovo nije prvi put da na taj način pokažu humanost. Jednom od njih ovo je 6. put da daje krv i kaže da se rado odazvao pozivu, a drugom je to treće davanje krvi. Kaže da će nastaviti da bude dobrovoljni davalac i smatra da ovakve humane akcije svi treba da podrže.

Organizator akcije iz Zavoda  Igor Perić apeluje na građane da se i nadalje odazivaju akcijama dobrovoljnog davanja krvi, posebno u letnjim mesecima, kada su zalihe na najnižem nivou.

„Što se tiče zaliha krvi, tokom letnjih meseci imamo mali pad davalaštva, kao i svake godine zbog godišnjih odmora, ali po 2-3 ekipe su od ponedeljka do petka svakodnevno na terenu na celoj teritoriji juga i jugoistoka Srbije koju niški zavod pokriva. Ovo je druga akcija koju tokom ovog leta organizujemo u prostorijama Crvenog krsta Niš“ – rekao je Perić.

Rukovodilac programskih aktivnosti Crvenog krsta Niš Mirjana Gocić podseća da je Crveni krst Niš do pre 5-6 godina bio tokom cele godine mesto kolekta , a da se to ove godine obnavlja u letnjim mesecima i da se nada da će se tako nastaviti i naredne godine.

Krv se redovno, u saradnji Crvenog krsta Niš i Zavoda za transfuziju, uzima tokom cele godine kroz kontinuirane akcije u svim srednjim školama, fakultetima i radnim organizacijama u Nišu i okolini. Tradicionalno, najveći broj davalaca je u niškom Vodovodu, Kazneno popravnom zavodu, EPS-u i Telekomu.

„Pojačan rad naših motivatora na terenu doprineo je da se veliki broj srednjoškolaca i studenata priključi velikoj armiji davalaca krvi“ – rekla je Mirjana Gocić.

Inače, po novom zakonu, u Republici Srbiji planira se da postoji samo nekoliko centara za prikupljanje krvi – Beograd, Niš, Novi Sad i kasnije Kragujevac. Samo će ti centri prikupljati i obrađivati krv a sve manje službe će samo izdavati krv koju im pošalju ti centri. Niški Zavod za transfuziju krvi pokriva teritoriju sedam okruga

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare