Uskoro u Nišu otvaranje dva pogona i početak izgradenje stanova za pripadnike snaga bezbednosti

NIŠ

Za dve godine koliko je aktuelna vlast na ovoj poziciji grad Niš uspeo da vrati 2,6 miliona dugova, nasleđenih iz prethodnog perioda i da stabilizuje javne finansije. U trenutku kada je stupila na vlast, kako kaže gradonačelnik Darko Bulatović samo za socijalna davanja kasnilo se po devet meseci a sada je sve to dovedeno u mesečnu ažurnost. Uz sve to redovno servisira tekuće obaveze i to bez ikakvog novog zaduživanja.

“Za 2,6 milijardi dinara koliko smo vratili starih dugova, mogli smo da izgradimo 440 kilometara kanalizacione mreže ili 550 kilometara vodovodne mreže ili 50 vrtića”, naglasio je Bulatović.

Pomoć je pružala i država koja je u dva maha  na račun Grada Niša uplatila 330 miliona dinara, radi održavanja likvidnosti. Ovaj novac je , kako je rekao gradonačelnik u susretu sa novinarima u Gradskoj kući, na računu grada i koristiće se u slučaju  nepredviđenih troškova, kao što je nedavno bio slučaj rešavanja problema u Pčelici, gde je Grad intervenisao u vraćanju dugova ove ustanove.

Kako je Bulatović kazao podrška države ogleda se i u čestim posetama predsednika Vučića Nišu, koji je 16 puta bio u Nišu, pružao finansijsku i investicionu pomoć, a uskoro će predsednik države ponovo biti u Nišu prilikom i to tri puta, prilikom otvaranja dve nove fabrike “Cumbotela” i “ Imija” ali i prilikom početka izgradnja prve faze stanova za pripadnike snaga bezbednosti.

 „Nas očekuju nova zapošljavanja jer nam predstoji otvaranje IMI-ja i Cumtobela. Predsednik države Aleksandar Vučić prisustvovaće otvaranju ovih fabrika ali i početku izgradnje stanova za pripadnike Vojske i Policije. Upravo ovaj dvogodišnji period obeležila je snažna podrška Vlade Srbije i samog predsednika Vučića gradu Nišu jer bez državne pomoći teško da bismo uspeli da realizujemo ovako značajne investicije“.

Sva dokumentacija za početak izgradnje stanova za pripadnike bezbednosti je spremna

“ Mi smo prvi, zajedno sa Vranjem, koji su stvorili uslove da može da se počne sa izgranjom ovih stanova. Paralelno sa tim radimo na novoj lokaciji koja će obezbediti novu stanogradnju” rekao je Bulatović.

U prvoj fazi gradiće je 198 stanova za pripadnike snaga bezbednosti.

Niš se sada može pohvaliti brojnim novim saobraćajnicama, izgradnjom postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, izgradnjom železničke obilaznice, naučno-tehnološkog parka, kazao je gradonačelnik i najavio da će naredne godine izdvojiti milijardu dinara više nego ove i ta sredstva će, pre svega biti utrošena za program izgradnje i održavanja, pre svega za sanaciju vodovoda, kanalizacione mreže i gradsku rasvetu.

Bulatović je kazao da je ključna stvar za stabilizaciju javnih finansija povećanje prihoda od poreza na imovinu i poreza na zarade. .

“U 2011. godini grad je na ime poreza na zarade imao prihod od 2,2 milijarde dinara, a u 2017. godini 3,3 milijarde”, rekao je gradonačelnik.

Bulatović je rekao da je zahvaljujući otvaranju novih pogona broj nezaposlenih u Nišu od 2011. godine do sada smanjen za 10.600, a broj zaposlenih je uvećan za 16.000.

“U gradu sada imamo 26.000 nezaposlenih lica, a broj zaposlenih na kraju 2017. godine iznosio je više od 77.000”, rekao je Bulatović.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare