Uspeh leskovačkih Starsica

LESKOVAC

Članice ženskog vokalnog ansambla STARS, sa dirigenticom dr Jelenom Cvetković Crvenicom, upravo su se vratile sa XI Međunarodnog takmičenja horova svih kategorija koji je održan u Paraliji – Grčka od 18. do 23. septembra, i donele zlato u svojoj kategoriji.

Ovaj veličanstven uspeh mladog ansambla ostvaren je u konkurenciji 25 ansambala, od kojih većina dolazi sa univerziteta i muzičkih akademija u Mađarskoj, Estoniji, Rumuniji i Makedoniji. Ostali učesnici bili su iz Izraela, Moldavije,Litvanije, Češke, Slovačke, Kosova, BiH i Bugarske.

Ženski vokalni ansambl STARS nastao je 2021. godine na inicijativu devojaka koje su imale jaku želju da nakon niza godina provedenih u Gradskom dečjem horu  “Zvezdice” nastave da uživaju u izvođenju klasičnog horskog repertoara.  Ovaj ansambl  odavno predstavlja kvalitativno merilo za horsko pevanje u Srbiji, sa ciljem razvoja i unapređenja kulturno-umetničkog stvaralaštva među najmlađom populacijom uprkos svim društvenim i ekonomskim prilikama. Hor izvodi širok spektar repertoara, negujući tradicionalnu srpsku muziku, koja je deo šire balkanske tradicije, sa svojim prepoznatljivim zvukom i karakteristikama, ali istovremeno negujući muziku popularnih žanrova. Ove devojke su nastupale pred publikom u zemlji i inostranstvu, u zemljama poput Makedonije, Slovenije, Bosne, Crne Gore, Nemačke, Italije, Bugarske, Francuske, Slovačke, Češke, Poljske, Austrije, Rumunije i Mađarske. Najnoviji uspesi ansambla vezani su za učešće na međunarodnom festivalu VOKS MUNDI – Podizanje multikulturalne svesti mladih kroz muziku u Temišvaru – Rumunija (2022), kao i nastup na svečanom otvaranju VII Međunarodnog horskog festivala u Herceg Novom – Crna Gora (2022), zatim koncert na 13. festivalu  LEDAMUS i koncert povodom 20 godina od osnivanja Dečjeg hora „Zvezdice“ u Narodnom pozorištu u Leskovcu (2022). Najnovije i do sada najbogatije iskustvo je učešće po pozivu na Evropskom festivalu omladinskih horova u Bazelu – Švajcarska (EJCF 2023). Hor je dva puta nagrađivan najvišim priznanjem grada Leskovca za izuzetan doprinos u oblasti kulture. (kraj) CJ/SA

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare