Uskršnja hajka na zaposlene u Apoteci Vranje

VRANJE

Sindikat  „OSA Apoteka Vranje“ ( “Organizacija sindikalne akcije – ZU Apoteka Vranje”) obaveštava javnost da je direktorica  te ustanove  Olivera Tomić poslednjeg radnog dana uoči Uskršnjih i prvomajskih praznika, u četvrtak, dala otkaze članovima sindikalne organizacije, zbog, kako je rekla, saopštenja sindikata o lošem poslovanju Apoteke koje je objavio OK radio.

Svakom zaposlenom,  koji je bio na radnom mestu, odmah je uručen otkaz, čime se krši raniji zvanični stav Upravnog odbora ZU Apoteke Vranje kao i zaključak Radne grupe i Gradskog veća grada Vranja kao osnivača, da do 6. maja 2016. godine Olivera Tomić ne otpušta zaposlene i ne preduzima nikakve odluke na svoju ruku u primeni sistematizacije o broju zaposlenih u državnoj Apoteci Vranje,  koju je ona sama kreirala.

 

Ovaj sindikat navodi da je “šokantno” da je referent pravnih poslova Dragan Nedeljković pozivao zaposlene , koji su koristili godišnji odmor iz 2015. godine, pod izgovorom da je  potrebna njihova pomoć u apoteci, da bi im po dolasku u ustanovu uručio Rešenje o otkazu ugovora o radu. Referent javnih nabavki je pak dolazio na kućnu adresu onih radnika koji su tog dana, u četvrtak, koristili godišnji odmor iz 2015.

Neuručena rešenja o otkazu su u četvrtak, 28. Aprila istaknuta na oglasnoj tabli sa rokom stupanja na snagu od 8 dana, a to je 5. maj čime direktorica ponovo krši zaključak Gradskog veća, objašnjava se u otvorenom pismu sindikata.

 

“Ovo je nezapamćeni pritisak i hajka uoči najvećeg hrišćanskog praznika USKRSA i Međunarodnog praznika rada – 1. Maja,  na zaposlene u ovoj javnoj apotekarskoj ustanovi u Vranju i u Pčinjskom okrugu od njenog osnivanja posle drugog svetskog rata! Zaposleni kojima je uručeno ili pokušano uručenje otkaza  su članovi novoformiranog sindikata  „OSA Apoteka Vranje“, među kojima je i predsednica Sunčica Tabaković. Sumnjamo da se iza ovog progona krije pokušaj gušenja novoformiranog sindikata”, ocenjuje ovaj sindikat.

 

Direktorica ZU apoteka Vranje je prethodno vršila pritisak na zaposlene koji su se učlanili  u reprezentativni Sindikat „OSA Apoteka Vranje“ pozivajući ih na informativne razgovore u svojoj kancelariji, ubeđujući ih da se isčlane iz tog sindikata I preteći im „isčlani se ili neka te oni iz sindikata zapošljavaju kad te ja otpustim“. Ovakvo ugrožavanje slobode sindikalnog rada, „OSA Apoteka Vranje“ je prijavio nadležnim državnim institucijama.

Po uručenju otkaza izjavljivala je otpuštenima’’to vam je zbog saopštenja vašeg sindikata na OK radiju’’.

”Kršenjem odluka osnivača Grada Vranja, te vršerći pritisak na zaposlene u pogledu slobodnog sindikalnog organizovanja radnika u ovom kolektivu, aktuelna direktorica nanosi štetu ugledu same ustanove kao i osnivaču jer će radnici koji su dobili rešenja o otkazu, na osnovu direktoričine najnovije  sistematizacije o racionalizacije radnih mesta koju je uz nejasnu saglasnost Ministarstva zdravlja Srbije ona sprovela, svoje pravo zatražiti sudskim putem”, najvaljue ovaj sindikat koji apeluje na “još uvek aktuelnu vlast u gradu Vranju, kao osnivaču ZU Apoteka Vranje, da preduzme mere da se do konstituisanja nove gradske uprave sprovedu mere  zaštite radnika i spreči njihovo šikaniranje, , mobing I  sprečavanje sindikalnog organizovanja.

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare