Uskoro turistički voz od Niša do Svrljiga

NIŠ-SVRLJIG

Turistički voz rekonstruisanom prugom od Niša do Svrljiga i dalje živopisnom Svrljiškom klisurom prema Knjaževcu je relanost i mogućnost prezentacije turističkih potencijala na čijem uvođenju ćemo zajedno raditi, istakla je gradonačlenica Niša Dragana Sotirovski nakog dogovora sa  narodnim poslanikom Milijom Miletićem i predsednikom opštine Svrljig Miroslavom Markovićem.

                              Prema njenim rečima Opština Svrljig  zainteresovana je da se priključi Turističkoj regiji istočne i južne Srbije koju Niš uskoro planira da formira.

                             „Ideja je da gradska autobuska linija, koja sada ide do poslednjeg niškog sela Vrela, bude produžena do Svrljiga i da tako, uz rehabilitovani put od Donje Vrežine do Malčanske petlje, bude bliže Nišu“, kazala je Sotirovski.

                          Timok, kroz slikovitu Svrljišku klisuru, gde je snimljeno sedam domaćih filmova, krivuda i probija se između strmih obronaka planina, a na pruzi je 36 tunela i gotovo toliko mostova.

                           „Neke od njih, na pruzi građenoj početkom 20. veka, projektovao je naš poznati naučnik Milutin Milanković“, dodala je gradonačelnica  Niša.

                             Belmužijada je brend Svrljiga koju je za tri dana ove godine posetilo 120.000 ljudi.

                          „Svrljižani čuvaju svoje stare zanate, kraj je bogat lekovitim biljem, krije mnoga turistička čuda i kulturno-istorijske znamenitosti počev od kamenog doba“, rečeno je nakon satanka koji je održan u Gradskoj kući.

                           Za slično povezivanje sa gradom zainteresovane su opštine Merošina, Doljevac i Gadžin Han što je povod da počnemo da razmišljamo o drugačijoj organizaciji međumesnog saobraćaja.

Foto: Z. Marković

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare