Uskoro dokumentarni film ,,Tri sićevačke ikone“

NIŠ

Sredinom septembra biće završen dokumentarni film o ikonama koje se nalaze u manastiru  Svete Petke u selu Manstir u Sićevačkoj klisuri. Snimanje filma ‘’Tri sićevačke ikone’’ blagoslovio je Episkop niški Arsenije, a autori filma su Đorđe Bojanić, profesor istorije i  đakon Dejan Jovanović koji predaje veronuku. Obojica rade u OŠ ‘’Bubanjski heroji’’. U filmu se pojavljuje i profesor Franc Curk, restaurator kao i mater konzervacije i restaruacije Marija Curk. Narator je Boban Kocev, voditelj radia Glas Eparhije niške.

                       ‘’Cilj nam je da se o ovim čudotvornim ikonama čuje i sazna nešto više  širom Srbije ali i da sve zabeležimo video zapisom. U filmu o ikonama će govoriti igumanija manastira Svetog Nikole matiVeronika, igumanija manastira Svete Petke Iverice mati Anastasija, kao i restairatori ikona  Franc Curk i Marija Curk’’, kaže Đorđe Bojanić. ‘’ Čućemo igumaniju manastira Svetog Nikole Veroniku koja je dosta činjenica ispričala u vezi sićevačke Bogorodice i ikone Svetog Jovana Krstitelja’’.

                        Mati Veronika smatra se da je čudotvorna ikona Svetog Jovana Krstitelja pomogla obnovi manastira, da ikona ‘’dobrom pobeđuje’’. Mati Veronika je ikonu  pronašla prašnjavu u oltaru manastira koji je i sam bio oronuo i zapusteo. Po njenim rečima, ikonu su u litijama nosili oko manastira i molili se za spasenje naroda u ovim teškim vremenima.

                      ‘’Inače, mati Veronika se molila nad ikonom za ponovno pokretanje i obnovu manastira. Molitva je uslišana, i od tada obnova manastira je išla ubrzanim tokom. Javljali su se donatori i dobri ljudi koji su pružili pomoć. Sada manastir izgleda predivno sa prekrasnom okolinom’’, naglašava Đorđe Bojanić.

                       Po predanju, selo Manastir gde se nalazi manastir Svetog Nikole je nastalo u 13. veku kada je Sveti Sava 1234. god na putu za Carigrad u Sićevačkoj klisuri „popio i blagosiljao“ seosko vino. Pretpostavlja se da je staro selo vremenom raseljeno, a današnje selo Manastiri nastalo je početkom 18. veka od „zbegova“. Inače sam manastir pominje se u Turskom popisu iz 1498. godine. Posvećen je svetom Nikoli, a današnji manastir je obnovljen ili izgrađen u prvoj polovini 19. veka, zahvaljujući prilozima meštana.

                    ‘’Mati Veronika je pre službe u manastiru Svetog Nikole službovala u manastiru Presvete Bogorodice u Sićevu pa ćemo od nje saznati i o čudotvornoj ikoni Majke Božje Sićevačke. Ikona je nastala u 19 veku u Rusiji, a u Niš je stigla sa monasima koji su izbegli 1917. godine posle Oktobarske revolucije. Doneo ju je monah koji se njenim čudotvornim dejstvom izlečio’’, prenosi Đorđe Bojanić.

                     Zanimljiva je i priča igumanije manastira Svete Petke Iverice u Ostrovici mati Anastasije o ikoni Svete Petke Iverice.

                    Ovo je nekadašnji jedini vojni manastir u Srbiji i privlači sve više gostiju koji žele da se poklone čudotvornoj ikoni Svete Petke Iverice. Ikona je replika ikone iz crkve Hrista Spasitelja iz Moskve, koja je na žalost spaljena, kaže Đorđe Bojanić.

                      ‘’Veruje se da je manastir dobio naziv „Iverica“ jer su ga obnovili gruzijski monasi iz manastira Iviriona sa Svete Gore, krajem XIV ili početkom XV veka. Tokom turskog ropstva, kada su Turci porušili manastir, dvanaest živih nevesta u venčanicama su zakopali u njegovom dvorištu. Prilikom izgradnje novog manastira, pronađena su njihova tela’’.

                    Današnji manastir Svete Petke u Ostrovici je obnovljen 1896.godine. Podigli su ga vojnici inžinjerske jedinice srpske vojske koji su pripremali teren za prokopavanje železničkog tunela i prolaza kroz Sićevačku klisuru, i to u slavu srećnog spasenja Vrhovnog Komandanta kralja Aleksandra I Obrenovića. Hram je osvećen 1898. godine i sve do Majskog prevrata 1903.godine bio je u posedu vojske Kraljevine Srbije. Versku službu su vršili vojni sveštenici, a manastir se zvao Kraljevski srpski vojni manastir Sveta Petka Iverica. U istoriji Srpske Pravoslavne Crkve nije poznat još jedan ovakav primer, prenosi Đorđe Bojanić.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare