Uručeni sertifikati polaznicima specijalističke IT obuke

NIŠ

Marko Todić je jedan od polaznika koji je uspešno završio specijalističku IT obuku, koju je organizovala Nacionalna služba zapošljavanja u projektu Vlade republike Srbije, i njemu je danas uručen sertifikat o završenoj obuci u sali Skupštine Grada Niša.  Projekat je pokrenuo Ministarski savet za informacione tehnologije i inovaciono preduzetništvo kojim predsedava predsednica Vlade  Republike Srbije Ana Brnabić. Marko Ima 29 godina, i nada se da će mu ova obuka pomoći da lakše dođe do posla.

„ Do sada nisam imao radnog iskustva. Završio sam gimnaziju i studirao sam istoriju. Ovo mi je delovao vrlo interesantno. U startu nisam znao šta mogu da očekujem, jer mi je programiranje delovalo udaljeno kao nešto što ne može svako da radi. Uz ovu obuku mislim da sam savladao osnove da mogu da krenem sam sa daljim radom. Dalje ću se usavršavati u ovoj oblasti koje nisam stigao tokom ove obuke i da krenem u traženje posla. Koristilo bi mi dalje usavršavanje. Sada bih već mogao da radim na poslovima programera“  .

U organizaciji Nacionalne službe za zapošljavanje Niš specijalističke informatičke obuke završilo je 75 polaznika.

Boban Matić, direktor Nacionalne službe zapošljavanja Niš objašnjava da je na teritoriji cele republike Srbije bilo je 775 polaznika, a od tog broja u Filijali Niš 75 polaznika. Pritom dodaje da se u iz Niša i okoline prijavilo preko hiljadu kandidata.

„U pitanju su dve obuke. Java programiranje imalo je 50 polaznika i dot net programiranje 25 polaznika. Obuke za tržište rada imaju za cilj da nezaposlena lica dobiju neka dodatna znanja i veštine , kako bi bili konkurentni na tržištu radne snage, a sve u cilju bržeg pronalaženja posla. Kako su napredne tehnologije, IT sektor, u ekspanziji i najveći rast beleže, realno ima potreba za tim kadrovima. Mi smo se potrudili da omogućimo poslodavcima da što veći broj lica steknu određena formalna obrazovanja koja nisu u dosadašnjem obrazovanju stekla“, rekao je Boban Matić i dodao da se nada se da će sa tim znanjima i veštinama doći do poslodavaca kojima su potrebni takvi profili.

„Od ove godine je novina da nakon teoretskog dela određeni broj polaznika, 60 procenata ide i na stručnu praksu u firmama.“

 Ove nedelje krenuće praksa za net programiranje a sledeće nedelje za java programiranje. Polaznici će moći da vide kako svoje stečeno teorijsko znanje mogu primeniti u praksi.

„Nakon toga možda će baš u tim kompanijama gde će biti na stručnoj praksi,  dobiti punudu za posao. Svi oni sa ovim sertifikatima imaće mogućnost putem Nacionalne službe da dolaze do poslodavaca koji traže te profile, a krajnja mogućnost je naredni peti Forum naprednih tehnologija“, kaže Matić.

Polaznici obuke su edukaciju pohađali šest meseci četiri dana nedeljno po četiri sati, puni radni fond je bio 400 sati.

“Mi im želimo puno sreće da nađu posao u ovoj grani industrije gde se sve više i više traže stručnjaci koje smo mi sada obučili. Oni su stekli određeni broj veština sa kojima bi bili konkurentni na tržištu. Sada su u rangu junior programera iz oblasti Java programiranje i dot Net programiranja”, objasnio je Igor Stojković, izvođač obuke

Praksu će imati u nekoliko različitih firmi jer je od obostranog interesa da kroz ovaj proces firme dođu do određenog broja kandidata koji bi ostali kod njih da rade, ali i da kandidati vide na šta u daljem njihovom usavršanju treba staviti akcenat.

“Moram da napomenem da, svakako, nije isto, obučiti se za ove poslove na fakultetu za četiri godine, ali je odličan početak i osnova. Mnogi od njih nisu imali dodirnih tačaka sa programiranjem i ne možemo da očekujemo od njih da budu profesionalci, ali imaju odličnu osnovu da budu dalje usmeravani ka oblastima koje su im potrebne za odgovarajuća radna mesta” dodaje Igor Stojković.

Polaznici obuke du danas dobili sertifikat za teorski deo koji su završili. Rok da završe i praktičnu obuku je do 13.juna.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare