Uručeni BFC sertifikati

LESKOVAC

U organizaciji NALED-a u Dubrovniku na koferenciji CORE Days 2022, Partnerstvo za konkurentniji region, organizovano je uručenje BFC priznanja gradovima koji su uspešno prošli kroz proces Sertifikacije opština s povoljnim poslovnim okruženjem u jugoistočnoj Evropi, te na taj način zaslužili sertifikat koji kao pečat kvaliteta potvrđuje da građanima i privredi pružaju usluge po najvišim međunarodnim standardima. Leskovcu je ovo priznanje pripalo po četvrti put, a imao je najvećim procenat ispunjenosti kriterijuma od 96,33%.

Inače, radi se o jedinstvenom programu za merenje i unapređenje uslova poslovanja i investiranja na lokalnom nivou. Gradovima i opštinama pruža jasne smernice za kreiranje povoljnog poslovnog okruženja i uvođenje međunarodnih standarda efikasnosti i transparentnosti lokalne administracije u skladu sa principima dobre uprave. Za postojeću privredu i potencijalne investitore, činjenica da jedna lokalna samouprava poseduje ovaj sertifikat znači da u toj sredini mogu da računaju na stabilni i predvidljivi poslovni ambijent.

Pored priznanja koje je preuzela zamenica gradonačelnika Lidija Dimitrijević, Leskovac je dobio još jednu potvrdu razvoja i ponovo se našao u BFC klubu. Klub gradova i opština sa povoljnim poslovnim okruženjem (BFC klub) je osnovan u junu 2021. godine od strane jedinica lokalne samouprave u Srbiji koje su potpisale zajedničku Povelju, čime su se obavezali da kao lideri u razvoju međusobno razmenjuju svoja iskustva, kao i sa opštinama koje zaostaju u razvoju u cilju pospešivanja ekonomskog rasta. U radu Kluba učestvuju jedinice lokalne samouprave koje su nosioci BFC Sertifikata ili se nalaze u procesu sertifikacije gradova i opština sa povoljnim poslovnim okruženjem u jugoistočnoj Evropi. Leskovac je prošle godine, na čelu sa gradonačelnikom Goranom Cvetanovićem, bio jedan od članova predsedništva pomenutog kluba. Ove godine, nakon sprovedenog glasanja u kojem je učestvovalo 26 jedinica lokalne samouprave, gradonačelnik Cvetanović i Leskovac će ponovo biti članovi predsedništva BFC kluba, jer im je pripao najveći broj glasova, 81, a iza Leskovca su po broju glasova ostali Niš, Požarevac, Zaječar, Šabac, i Kragujevac.

IS

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare