Uručene stipendije za studente sa teritorije Eparhije niške

NIŠ

U niškom Svetosavskom domu, pri Sabornom hramu, sa blagoslovom vladike Arsenija, održana svečana akademija povodom praznika Svetoga Save, prvog Arhiepiskopa srpskog i prosvetitelja. Sala Svetosavskog doma bila je popunjena do poslednjeg mesta narodom koji je uživao u kvalitetnom programu.

      Na početku samom programa u Svetosavskom domu, prisutne je pozdravio NJegovo Preosveštenstvo Episkop niškki G.G. Arsenije.

      „Razmišljajući o liku i delu Svetoga Save i o njegovom značaju za srpski narod pred očima mi je umetnički nedostižan i rečima neopisiv lik Svetoga Save na fresci u Mileševi na kojoj se jedva može videti natpis „Sava bogonosni otac“.To je njegova najbitnija osobina, naš duhovni otac.On je postao otac naše narodne crkve i celoga našega naroda“, kazao je vladika niški Arsenije.

      Besednik ovogodišnje Akademije, profesor dr Slavenko Terzić, govorio je o značaju Svetoga Save, takođe i o značaju tadašnje Srbije, srpske istorije, kulture i jedinstva.

      „U ovom našem neizvesnom i smutnom vremenu Savindan je prilika da se opomenemo kako se u jednom vremenu punom nevolja i neizvesnosti kakve su bile prve decenije 13.veka, može na najbolji način poslužiti crkvi, prosveti, kulturi, svoje rodu i narodu i svojoj državi.S pravom je patrijarh srpski Varnava zapiso da je Sveti Sava svojim uzvišenim duhom ne samo proniknuo buru svoga vremena već i naslutio i hukove poznih vremena“, kazao je u svojoj besedi profesor dr Slavenko Terzić.

     Nakon besede akademika Terzića, usledio je umetnički program uz učešće orkestara Kopnene Vojske Srbije iz Niša, NCPD “Branko”, Trio Anima i Scensko muzičko udruženje “Srma” iz Niša. Odličnom programu svojim učešćem su doprineli i brojni solisti i instrumentalni izvožđči.

    Kao kruna ovogodišnje Svetosavske akademije, od strane Preosvećenog vladike Arsenija su uručene stipendije za petoro studenata sa teritorije Pravoslavne Eparhije niške, koji su svoje obrazovanje nastavili na Univerzitetu u Nišu. Novčana sredstva za stipendije studenata je obezbedilo Versko dobrotvorno starateljstvo Eparhije niške “Dobri Samarjanin”.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare