Uručena nagrada „Stevan Sremac“ Ani Mariji Grbić za zbirku priča „Srneća leđa“

NIŠ

Nagrada “Stevan Sremac” za najbolju proznu knjigu na srpskom jeziku u 2021. godini dodeljena je Ani Mariji Grbić za zbirku priča “Srneća leđa”. Predsednik žirija kaže da je žiri imao težak posao, ali da je bilo jasno da je ova zbirka priča najbolja.

                                Žiri su činili univerzitetski profesor Dejan Milutinović, književni kritičar Petar Arbutina i književnik Krsta Popovski. Predsednik žirija prof. dr Dejan Milutinović je Anu Mariju Grbić okarakterisao kao savremenog Čehova.

                             „Tri su razloga zašto je Ana Marija dobila ovu nagradu. Na prvom mestu je njen odnos prema likovima. To su likovi iz svakodnevnog života, koje mi srećemo i dobro poznajemo, od ljudi koji piju pivo ispred prodavnice do usedelica koje željno iščekuju svoje političke idole. Na drugom mestu je taj narativni postupak koji se može nazvati jednim konceptualnim sažimanjem. To je možda i primarni zalog zašto se žiri odlučio za sve ovo. Njene priče su zapravo novele i kroz to konceptualno sažimanje u smislu ukrštanja dva suprotna domena, koje gotovo stoje oksimoronski jedna prema drugoj. Treći razlog je sam diskurs. Njen diskurs bih odredio kao žestok diskurs. Zato što je on iskren, direktan i vispren“, rekao je Dejan Milutinović.

                               Nagrada „Stevan Sremac“ dodeljuje se od 2004. godine autoru prvog izdanja najbolje prozne knjige objavljene na srpskom jeziku u prethodnoj godini. Nagradu dodeljuje Grad Niš uz finansijsku pomoć Ministarstva kulture i informisanja.

                             Nagradu je ispred Grada Niša Ana Mariji Grbić uručila gradska većnica za kulturu Adriana Anastasov. Nagrada „Stevan Sremac“ sastoji se od povelje i novčanog iznosa.

                            „Srneća leđa“ su prvo prozno delo koje je napisala Ana Marija Grbić, te je zbog toga još zadovoljnija nagradama koje dobija za to delo.

                            „Obrazloženje žirija mi puno znači za dalje stvaralaštvo, jer je pisanje jedan usamljenički posao kada, i lepo je kada neko razume na isti način neke stvari u svetu koje smo mi videli na određeni način. Ta usamljenost prestaje u ovim situacijama. „Srneća leđa“ su moja prva prozna knjiga. Dugo pišem poeziju i bio mi je veliki stres i izazov prelazak sa poezije na prozu. Za ovaj grad me vezuju ozbiljna prijateljstva, što na kulturnoj sceni što ovako“, rekla je dobitnica nagrade „Stevan Sremac“ Ana Marija Grbić.

                           Ana Marija Grbić živi i radi u Beogradu gde je trenutno na poslednjoj godini doktorskih studija na Filološkom fakultetu. Objavila je knjige poezije „Da, ali nemoj se plašiti“, prvenac iz 2012. godine, „Venerini i ostali bregovi“, „Zemlja 2.0, ARETE“. Takođe, pripremila je oralnu biografiju benda Idoli „Idoli i poslednji dan“, „Srneća leđa“ i poslednji roman „Mrtvi na dodir“. Saradnica je na RTS-u i radi kao mentorka kreativnog pisanja.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare