Urednica Kolubarskih: Provala u redakciju verovatno upozorenje zbog tekstova o radu lokalnih funkcionera

VALJEVO

(Cenzolovka)

Pošto su pajserom obijene prostorije portala kolubarske.rs, ništa vredno nije ukradeno, ali su dokumenta ispreturana. Prostorije su jasno obeležene i nemoguće je da provalnici nisu znali da se radi o mediju. „Ovde nema ni novca ni nakita, ali ima dokumentacije i tekstova“, kaže urednica Darija Ranković, koja je godinama izložena verbalnom linču

Nepoznate osobe provalile su u redakciju lokalnog portala kolubarske.rs u Ulici vojvode Mišića u centru Valjeva, potvrdila je za Cenzolovku Jelena Tomić, portparolka Policijske uprave u tom gradu.

Ona je rekla da policija intenzivno radi na pronalasku počinilaca i da će tužilaštvu biti podnete krivične prijave za pokušaj teške krađe.

Redakcije se ne pljačkaju zbog materijalne dobiti

Prema saznanjima Cenzolovke, ništa vredno iz prostorija Kolubarskih nije odneseno. Međutim, u obe kancelarije fioke su ispreturane i dokumenta sa stolova razbacana su po podu.

„Novinske redakcije se ne pljačkaju zbog materijalne dobiti. Ovde sigurno nema ni novca ni zlatnog nakita, ali ima različite dokumentacije i tekstova“ (Darija Ranković)

Policija je izašla na lice mesta i obavila uviđaj. Zasad nije sigurno kada se provala tačno dogodila, jer redakcija nije radila tokom praznika. Poznato je da su provalnici pajserom obili dvorišni prozor i nasilno ušli u objekat.

Teško je poverovati da nisu znali gde ulaze, jer su prostorije jasno obeležene i s ulice se vidi da je u pitanju sedište medija, a ne neka druga kancelarija.

Glavna i odgovorna urednica portala Darija Ranković za Cenzolovku kaže da joj se čini da motiv nije mogao biti samo krađa nekakvih vrednih predmeta, već da je mnogo verovatnije da se radi o svojevrsnom upozorenju.

„Novinske redakcije se ne pljačkaju zbog materijalne dobiti. Ovde sigurno nema ni novca ni zlatnog nakita, ali ima različite dokumentacije i tekstova. Meni lično nameće se zaključak da se na ovaj način šalje poruka, i to nama kao redakciji koja se bavi istraživačkim pričama. U poslednje vreme pisali smo o trošenju budžetskih sredstava i radu lokalnih funkcionera.“

Prema njenim rečima, u poslednjih godinu dana redakcija radi i na projektu istraživanja načina na koji se troše sredstva koja je lokalna samouprava dobila iz fondova Evropske unije.

Godine terora nad Darijom Ranković

Podsećamo, pritisak na redakciju nezavisnog internet lista Kolubarskog okruga traje duže vreme. Sama urednica Darija Ranković više od tri godine izložena je verbalnom linču čitave mreže lokalnih glasila.

Upućen joj je niz ličnih uvreda i objavljeno mnogo različitog gnusnog sadržaja o njoj, uključujući lažne kvalifikacije i pornografske foto-montaže. Ovakvu vrstu „informisanja“ dobrim delom iz budžeta finansiraju sami građani.

Novinarka ne sumnja da su napadi na nju posledica pisanja o, kako kaže, nameštenim konkursima i nenamenskom trošenju novca gradonačelnika Valjeva Slobodana Gvozdenovića.

Redakcija portala kolubarske.rs posle provale (foto: Đorđe Đoković / Kolubarske.rs)

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare