Uradjeni preventivni pregledi štitne žlezde, stomaka i mamografije

LESKOVAC

U Domu zdravlja i Opštoj bolnici održana je akcija preventivnih pregleda štitne žlezde, ultrazvuk stomaka i mamografija. Odziv pacijenata po mišljenju direktora Opšte bolnice Leskovac Nebojša Dimitrijevića je iznad svakog očekivanja.


„Nastavljamo akciju Ministarstva zdravlja preventivnih pregleda naših građana. Ova akcija se obavlja u celoj Srbiji. Radićemo dok god ima pacijenata bez prekida. Na žalost, sve zainteresovane za mamografski pregled nećemo moći da pregledamo, jer tehnički nije izvodljivo pregledati toliki broj pacijanta. Mi možemo pregledati 20 do 25 osoba, znači u ove dve ustanove ukupno pedesetak. Svim ostalima zakazaćemo pregled za neki drugi dan ili za sledeću nedelju. Interesantno je da ova akcija, skrining dojke, traje kod nas stalno i ima jako loš odziv. Danas je to, na naše iznenađenje, veliki odziv. Moguće je da je to i zbog toga što smo mi regionalni centar za radiologiju, pa na mamografiju dolaze žene i iz ostalih opština našeg okruga.“


Akcija je počela u 8 časova i već do 10 je urađeno 50 hormonalnih kontrola, 85 ultrazvučnih pregleda stomaka i 60 štitne žlezde.
Jedna od pacijentkinja koja je iskoristila mogućnost preventivnog pregleda je i Jagoda Eraković. Ona smatra da je reč o pravoj akciji, pogotovu za starije osobe.
„Mi imamo dosta slobodnog vremena, ali i obaveza oko naših ukućana. Ja sam odvojila današnji dan da dođem i iskontrolišem svoju štitnu žlezdu sa kojom sam imala problema pre 10-15 godina. Verovatno bih to uspela da uradim i bez ove akcije, ali uz mnogo truda. Mislim da je ovo dobar način i da se naša svest o prevenciji podigne na neki viši nivo. Imam utisak da naši građani sve više shvataju značaj prevencije, ali i da još uvek nismo odgovorni u dovoljnoj meri. Smatramo da naše zdravlje nema neku veliku cenu dok ga imamo. Kad se razbolimo onda nam je to najvažnije, dok se ne izlečimo. Obično kažemo „Samo da prezdravim, posle ću sve drugačije“, ali to, na žalost, samo traje dok smo bolesni.“
Sledećeg meseca biće obavljena druga vrsta preventivnih pregleda, a o tome će odlučiti Ministarstvo zdravlja.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare