Akcija „Bukom protiv mraka“

VRANJE

U Vranju i još četiri grada u Srbiji, u nedelju od 12 do 15 sati, održani su skupovi „Bukom protiv mraka“, koju je organizovala Grupa za slobodu medija.

Skupovi su organizovani sa ciljem upoznavanja građana sa problemima u medijima, ali i za pridobijanje podrške javnosti za zahteve koje su nedavno predstavnici inicijative podneli premijerki, Ani Brnabić.

„Vladi smo predali 13 zahteva. Osnovni zahtev je da svi građani u Srbiji budu informisani o svemu važnom što se dešava i da se to omogući svim medijima pod jednakim uslovima, što do sada nije bio slučaj. Svi zahtevi imaju jednu zajedničku poentu Nećemo medijski mrak, hoćemo slobodno medijsko tržište gde će  svi biti ravnopravni i gde će svima biti omogućeno da do građana stigne informacija o važnim događajima u Srbiji“, izjavio je za JUGpress bivši vlasnik nedeljnika „Novine Vranjske“ Vukasin Obradović.

Na pitanje kakva je situacija sa „Vranjskim“, Obradović je rekao da štampano izdanje ne izlazi i da ne veruje da će se pojaviti u skorije vreme.

„Portal radi sa kapacitetima koje imamo. Nije ni tu sjajna situacija. Borimo se da održimo makar portal, a da li ćemo ga održati zavisi od mnogo čega,  a pre svega od građana  koji moraju ovog puta da prepoznaju da li su im potrebne „Vranjske“ makar i na nivou portala, ili nisu. Ako oni svojim ponašanjem, svojom podrškom iskažu takvu volju „Vranjske“  će postojati u ovom ili onom obliku. Mi ovo radimo i zbog sebe, ali prvenstveno, zbog građana Vranja, tako da je na njima da pokažu podršku, volju i želju da dobiju nepristrasnu, tačnu i objektivnu informaciju“, kaže Obradović.

On je dodao da građani moraju da znaju da ovo nije akcija koja je usmerena samo na opstanak medija, ovo je mnogo šira akcija koja ima njih u epicentru, za razliku od onog što se ranije događalo sa tim medijskim akcijama.

 „Nama jeste važno da zadržimo medije, zadržimo radna mesta, da osiguramo sebi nekakav pristojan položaj, ali građani moraju da prepoznaju da su im potrebni slobodni i profesionalni mediji, da su njima važni. Ako u tome ne vide važnost za  njihove živote, mislim da ovo sve uzalud radimo“, smatra bivši vlasnik Nedeljnika „Vranjske“.

 

Građani su prilazili štandu da vide o kakvoj akciji je reč. Jedan od njih je i Stojan Arsić, koji je bio redovan čitalac ovog nedeljnika, koji je nakon 23 godine izlaženja ugašen.

„Vranjske mi mnogo nedostaju. Voleo sam da ih kupujem da saznam šta se dešava u gradu. Jedno vreme je bila i sportska strana. U Vranju ne postoje drugi mediji gde može da se čuje šta se  desava u gradu. Na loklanim televizija nema šta da se vidi i čuje, svakog dana iste vesti o nekim dešavanjima koja nikoga ne interesuju. U Vranju je medijski mrak“, kaže za JUGpress Arsić.

Olivera Đorđević ističe da mediji moraju da budu slobodni.

„Apsolutno sam za slobodu medija, neka svi kažu i neka svi iznesu argumente, javnost će da sudi. Kad ima više izvora, kada ima više gledišta neke stvari mogu bolje da se rasvetle“, kaže Đorđevićeva.

Skupovi su istovremeno bili održani na gradskim trgovima u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu i Nišu, a u Vranju u pešačkoj zoni u centru grada.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare