Upravljanje javnim finansijama i E-uprava, kako do medija i gradjana

BEOGRAD

U oviru projekta Vidljivost i komuniciranje reforme javne uprave, koji finansira Evropska unija, u EU info centru održan je medijski brifing – Reforma javne uprave/Upravljanje javnim finansijama iz perspektive medija – kako ih poboljšati.

Predstavnike nacionalnih i lokalnih medija kao i državnih organa na početku je pozdravio Stefen Hudolin, šef operacija EU delegacije u Srbiji koji je istakao da Evropska unija od samog početka pomaže reformu javne uprave i da je do sada taj proces podržala sa više od 200 miliona evra. On je naglasio i da je za uspeh tih reformskih procesa veoma značajna uloga medija koji pomažu da reforma zaživi i postane uspešna i time istakao značaj ovakvih događaja.

O upravljanju javnim finansijama iz ugla poreske reforme i novih zakonskih rešenja govorili su predstavnici Poreske uprave Rade Šević, pomoćnik direktora za transformcije i Dragan Agatunović, načelnik u sektoru za kontrolu. Oni su istakli da je Poreska uprava 2015. godine započela sveobuhvatan proces reformi koji podrazumeva niz institucionalnih, organizacionih i tehnoloških promena sa ciljem stvaranja prostora za lakše i pravednije uslove poslovanja poreskih obveznika pružanjem kvalitetnih usluga i boljom komunikacijom sa Poreskom upravom. Najveći napredak napravljen je prelaskom u elektronsku sferu poslovanja. Značajna novina uvedena je početkom ove godine a tiče se paušalaca koji sada proces registracije firme, započinjanja poslovanja, dobijanja poreskih rešenja i njihovog izmirenja obavljaju isključivo elektronskim putem, bez odlaska u filijalu Poreske uprave. Kao što su istakli Agatunović i Šević, najveća filijala Poreske uprave sada je e-portal. Za razliku od preduzetnika i pravnih lica, građani mogu da biraju način na koji će da izmiruju svoje obaveze. Sve pomenute novine omogućile su i značajne uštede u budžetu.

Upravljnje javnim finansijama u smislu dijaloga sa građanima putem građanskog budžeta bila je druga tema brifinga a o njoj je sa novinarima razgovarala predstavnica Sektora za budžet Ministarstva finansija Milica Milenković.

Ona je novinarima detaljno predstavila „Građanski vodič kroz budžet Republike Srbije“. Uloga ovog vodiča jeste da se na transparentan način prikaže kako će biti trošena sredstva iz republičkog budžeta u godini pred nama.

O E-upravi kao sledećem koraku ka građanima govorila je Dragana Bećić, pomoćnica direktora Kancelarije za IT i eUpravu. Razvoj E-uprave, njene infrastrukture kao i usluge za građane i privredu koje su dostupne na novom Portalu – euprava.gov.rs veliki su koraci koji su već učinjeni ali je ostalo još mnogo njih koji su u planu za ovu i predstojeće godine.

Zajednički zaključak novinara, koji su bili veoma zainteresovani za sve teme, kao i predstavnika Ministarstva finansija i Kancelarije za IT bio je taj da je na državnim organima da rade na pojednostavljenju obaveza koje građani moraju da ispune prema državi, a na novinarima da im pomognu da o tome više informišu građane.

Medijski brifing vodila je novinarka Suzana Trninić, medijski ekspert na projektu Vidljivost i komuniciranje reforme javne uprave.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare