UNS: Koalicija da se drži profesionalnih principa zbog kojih je i osnovana

BEOGRAD

Udruženje novinara Srbije (UNS) protestuje ” što se jedna grupa medijskih profesionalaca okupljena na političkoj osnovi u javnosti lažno predstavlja pod nazivom Koalicija novinarskih i medijskih udruženja. UNS se ne protivi zajedničkom delovanju potpisnika saopštenja kojim se država optužuje za otkazivanje projekcija filmova o Kosovu u Nišu i Kraljevu, ali traži da ova grupa ne zloupotrebljava naziv koji građane može da dovede u zabludu”, navodi se u saopštenju UNS-a.

“Ta loša praksa nije korektna ni prema UNS-u, koji se 2010. godine udružio sa kolegama u neformalnu Koaliciju novinarskih i medijskih udruženja da bi se zajednički borili za profesionalne ciljeve i standarde.
UNS primećuje da se povremeno, kao što je to danas bio slučaj, u ime Koalicije novinarskih i medijskih udruženja koju čine UNS, NUNS, NDNV, Lokal pres i ANEM, objavljuju saopštenja u kojima se izostavlja UNS, a zadržava ime Koalicije, najčešće kada se reaguje više kao grupa građanskih aktivista, a manje kao profesionalna novinarska i medijska udruženja.
U takvim slučajevima, umesto UNS-a, kao članovi Koalicije potpisuju se druga udruženja i asocijacije koja ne čine Koaliciju. Ovog puta, u saopštenju „Koalicija: U Srbiji suspendovana sloboda mišljenja i izražavanja“ kao deo Koalicije navedena je Asocijacija onlajn medija.
UNS, kao najveće i najbrojnije novinarsko udruženje u Srbiji, već je jasno upoznalo druge članice Koalicije novinarskih i medijskih udruženja da se protivi uvođenju novih organizacija, posebno kada nema jasnih kriterijuma, već se ad hoc koriste pojedine organizacije u najčešće politički usmerenoj borbi”, navodi UNS.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare