U avgustu će u Srbiji biti održan prvi Rok kamp za devojčice u ovom delu Evrope

BEOGRAD

Rok kamp za devojčice, prvi takve vrste u Srbiji i u celom regionu održaće se od 21. do 27. avgusta na Avali.

Devojčice uzrasta od 10 do 14 godina iz svih delova Srbije mogu se prijaviti za učenje i usavršavanje sviranja bubnja, gitare, bas gitare ili klavijatura. Svoje nove veštine pokazaće na zajedničkom nastupu na otvorenoj sceni odmarališta “Šuplja stena” na Avali 27. avgusta.

Poziv za učešće devojčica na kampu trenutno je otvoren i trajaće do 25. juna.

Prijava se sastoji iz tri dela: popunjavanja formulara, snimanja kratkog videa i slanja saglasnosti roditelja. Obaveštenje o odabranim učesnicama biće objavljeno 25. juna na sajtu www.femix.info.

Iza kampa stoji tim mladih Organizacije za promociju aktivizma u okviru programa za afirmaciju ženskog stvaralaštva FEMIX. OPA je deo Nezavisne kulturne scene Srbije i Krovne organizacije mladih Srbije.

Prvi Rock ‘n’ Roll Camp for Girls osnovan je u Portlandu pre više od 15 godina. Svetska Girls Rock Camp asocijacija okuplja 86 kampova na 5 kontinenata i očekuje se da će i kamp u Srbiji uskoro postati deo ove svetske mreže. Oni prate i podržavaju pokretanje Rok kampa za devojčice u Srbiji, a posebnu podršku daje evropski komitet ove svetske asocijacije, kao i koleginice iz švedske mreže rok kampova za devojčice Popkollo, sa kojima su se organizatorke upoznale i povezale 2014. godine.

“Kao doktorska kandidatkinja i asistentkinja na Univerzitetu u Majamiju u oblasti perkusija, muzičkom domenu u kome se devojke i žene retko susreću, nalazim da su ovakve inicijative od izuzetnog značaja. Imala sam prilike da pratim radove FEMIX aktivistkinja i muzičarki koje su posvećene ovome projektu i mislim da njihovi dosadašnji rezultati sami govore. Rok kamp za devojčice ima potencijal da locira i neguje lokalne talente, stvori raznovrsnu muzičku scenu, zatim i da ohrabri devojčice da uposle svoje intelektualne i kreativne sposobnosti na inovativne načine” rekla je Ksenija Komljenović, prva žena iz Srbije koja je pre nekoliko meseci i doktorirala perkusije.


Mentorski tim činiće 8 domaćih muzičarki mlađe generacije koje su sve i muzički obrazovane i aktivne u nekom od aktuelnih bendova sa alternativne scene. Vođa mentorskog tima je Selena Simić, dvadesetpetodišnja muzički školovana bubnjarka iz Smedereva, koja je godinama svirala u bendovima Fandango i Vibrator u rikverc, a sada je članica bendova Nemesis, Goatmare & the Hellspades i Raskid13, kao i bubnjarskog benda Dragoljuba Đuričića Balkanska lavina U Beogradu, Smederevu i Pančevu tokom 2015. godine u okviru programa FEMIX vodila je četiri ciklusa besplatnih bubnjarskih radionica za devojčice za kojima je vladalo veliko interesovanje, kako učesnica, tako i medija. Radionice su tada organizovane zahvaljujući podršci Rekonstrukcija Ženskog Fonda u saradnji sa Domom omladine Beograda, Kulturnim centrom Pančeva, Centrom za kulturu Smederevo i Kondenz festivalom.

“Dopada mi se što su svirale samo devojčice, a i nije baš teško svirati bubanj. Sviđa mi se melodija i to što mogu da budem glasna”, izjavila je jedna od učesnica ovih radionica, Gorana, koja je tada imala 8 godina. Druga učesnica, jedanaestogodišnja Sara rekla je tada da je sigurna da će u budućnosti imati bend, ali da još nije smislila naziv!

Rok kampom za devojčice teži se ka promeni današnje slike na alternativnoj muzičkoj sceni: devojaka i žena na domaćim top listama u rok muzici ima svega 6.5%, kao i da se devojčicama ponudi mogućnost i podsticaj sa kojom se ne sreću tako često jer se gitara i bubnjevi često vide kao “muški instrumenti” a rok, metal, pank i džez kao “muški” muzički žanrovi.

Projekat je jedan od deset pobednika konkursa Klub Superste za 2016. u okviru programa SUPERSTE.NET. Prijatelji kampa su Opština Vračar, Disciplina, Rekonstrukcija Ženski fond, i mnogi pojedinci. Za više informacija o kampu pročitajte ceo tekst konkursa za učešće, pišite na femixinfo@gmail.com ili pozovite na 060/3338-160.

Kontakt za više informacija:

Maša Peruničić,

femixinfo@gmail.com

060/3338-160

www.femix.info

https://www.facebook.com/rokkampdevojcice/

Tekst konkursa za učešće na kampu: https://drive.google.com/drive/folders/0B-SvJ-ArOM10WXI1MlZUME5lVmc

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare