UNICEF isporučije medicinsku opremu u KC niš i bolnicu u Leskovcu

NIŠ-LESKOVAC

   UNICEF je  isporučio šest kiseoničkih protokomera i pulsni oksimetar Kliničkom Centru Nišu i tri kiseonička protokomera COVID centru u okviru Opšte bolnice u Leskovcu. Kiseonički protokomeri  su donirani kao podrška lečenju COVID bolesnika kojima je potrebna kiseonična terapija dok je pulsni oksimetar namenjen za brže i preciznije merenje koncentracije kiseonika u krvotoku.

                         „Veoma cenimo odziv privatnog sektora na apel UNICEF-a za borbu protiv COVID-19 i njihov doprinos za nabavku medicinske opreme koja je neophodna u vreme pandemije COVID-19. Ovakva mobilizacija sredstava za UNICEF je od ključnog značaja i za redovne programe za decu kao i u vanrednim situacijama“, istakla je direktorka UNICEF-a u Srbij Ređina De Dominićis.

                         U ime Kliničkog centra i Klinike čiji je direktor i koja je najviše bila uključena u lečenju najtežih pacijanata na dobaciji se zahvalio profesor dr Radmilo Janković, direktor Klinike za anesteziju i intenzivnu terapiju KC Niš.

                         “Zahvalni smo kancelariji UNICEF-a u Srbiji na ovom plemenitom gestu  i pomoći koja nam je još uvek neophodna. Kiseonički protokomeri su bili naše glavno oružje u lečenju pacijenata obolelih od COVID -19. Većina pacijenata od 2200 koliko je bilo hospitalizovano u KC je zahtevalo neku vrstu kisonične terapije ili kiseoničke potpore, a ovi aparati su bili početna terapija. Ova donacija će dodatno ojačati naš kapacitet jer imamo još pacijenata koji su hospitalizovani i zavisni od kiseoničke terapije”, kazao je dr Radmilo Jovanović.

                          On je dodao da se nada da će kancelarija UNICEF-a da ovo nije kraj donacija i da će narednih nedelja stići i neki drugi aparati koji su neophodni za lečenje pacijenata.

                           Dr Dejan Milojević, načelnik intenzivne nege Klinike za dečije interne bolseti KC Niš je istako da saradnja sa UNICEF-om poprima kontinuirani tok.

                           “Pulsni oksimetar koji smo dobili je aparat koji je u svakodnevnoj upotrebi i nešto što je standard u lečenju pacijenata. Služi da se kontrolišu vitalni parametri na neinvanzivni način. Nadam se da ćemo ovu uspešnu saradnju samo boboljšati u budućnosti”, kazao je dr Dejan Milojević.

                          UNICEF je nabavio protokomere zahvaljujući donaciji zaposlenih u IT kompaniji Nutanix, dok je kompanija Symphony omogućila nabavku pulsnog oksimetra.

                           UNICEF je  do sada isporučio 56 od ukupno 61 protokomera nabavljenih za  zdravstvene ustanove u Srbiji. Protokomeri su isporučeni KBC Zemun, KBC Zvezdara, Institutu za ortopedsko-hirurške bolesti “Banjica”, KC Vojvodina, KBC Dragiša Mišović, KC Kragujevac, Infektivnoj Klinici i Klinici za pulmologiju KC Srbije, OB Novi Pazar, a danas i KBC u Nišu i COVID centru u Leskovcu. U narednim danima,  KBC Dragiša Mišović u Beogradu će dobiti dodatnih pet protokomera. Prošle nedelje, UNICEF je isporučio i prva četiri od ukupno 50 respiratora nabavljenih zdravstvenim ustanovama u Srbiji.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare