Od 26 za niške mališane otvoreno 16 “pčelica”

NIŠ

JPU „Pčelica“ je sasvim spremno  dočekala decu kada smo  krenuli da radimo po pravilima i merama koje nam je propisalo  resorno ministarstvo, radi 16 vrtića od ukupno 26 koliko ih je u sastavu ustanove i  juče je u vrtiće boravilo 189 mališana što je oko 5 odsto od broja upisane dece, kaže Svetlana Mitić, direktorka JPU „Pčelica“.

               „Povratkom dece u vrtiće poštuju se sve propisane mere zaštite“, kaže Svetlana Mitić. „Deca ne moraju da nose maske jer to nije propisano, ali ukoliko žele mogu pa smo obezbedili  maske i za njih i one su donacija apoteka Remedija. Zaposleni su u obavezi da nose maske i rukavice, a to se odnosi i na roditelje koji dovode decu u vrtiće.  Preporuka je da dete u vrtić dovode isključivo roditelji, a po mogućstvu to treba da bude uvek isti roditelj, mama ili tata. Bake i deke i dalje ne mogu da dovode mališane u vrtić“, objašnjava Svetlana Mitić.

                Pema njenim rečima manji broj dece u vrtićima omogućava lakši rad vaspitača sa njima.

                „Budući da je lepo vreme vaspitači će sa decom više vremena provoditi napulju na svežem vazduhu i na suncu jer je deci to potrebno posle mesec i po dana provednih u stanovima i kućama“, dodaje Mitić. „Grupe sa kojima vaspotači sada rade manje su, rad je prilagođen datim uslovima i to znači da su vaspitači osmislili igre u kojima nema previše kontakta kako bi smo se pridržavali preporuke o propisanoj fizičkoj udaljenosti mada je kod dece to malo teže kontrolisati. Radni prostor je organizovan tako da se igračke nalaze na razdaljini od dva metra, a moram da napomenem da su i one dezinfikovane. Vaspitači će u ovom periodu više raditi na njihovoj edukaciji kada je u pitanju održavanje higijene ruku. Upozoravaće ih da ruke moraju češće da se peru ali učiće i na koji način da bi to bilo efikasno“.

               Pravo na povratak u vrtić imala su ona deca čija oba roditelja rade. Da bi dete moglo da se vrati u vrtić roditelji su morali da donesu potvrdu pedijatra koja ne sme da bude starija od sedam dana, ali i potvrdu od svoje radne organizacije da su morali da se vrate na posao i da ne mogu da rade od kuće.Potvrda pedijatra se odnosi na opšte zdravstveno zdravlje deteta.

            „Svi zaposleni koji  rade i u kontaktu su sa decom testirani su na korona virus i imaju negativne rezultate“, dodaje Svetlana Mitić. „Sestre koje su  radile u COVID bolnicama u Kliničkom centru takođe imaju negativni nalaz. Njih smo dva puta testirali u dobrom su stanju i mogu da počnu da rade sa decom“, naglašava Mitić. „Ukoliko resorno ministarstvo naloži nove mere, uključujući i češće testiranje vaspitačica, ispoštovaćemo i to“.

           Svetlana Mitić dodaje da će vrtići na ovaj način raditi do kraja epidemije.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare