Unapređenje socijalnih usluga na lokalu uz podršku EU

BEOGRAD

Uz podršku Evropske unije, preko programa EU PRO Plus koji se sprovodi u saradnji sa Ministarstvom za evropske integracije, socijalne usluge će biti unapređene u 23 lokalne samouprave u regionima Šumadije i zapadne Srbije i Južne i istočne Srbije.[1]EU će sa 521.629 evra podržati 20 projekata koje će organizacije civilnog društva realizovati samostalno ili u partnerstvu sa lokalnim samoupravama kako bi se unapredio kvalitet i održivost socijalnih usluga dostupnih na lokalnom nivou.

„Podrška ranjivim grupama stanovništa i obezbeđivanje kvalitetnih socijalnih usluga je među zajedničkim prioritetima Vlade Srbije i EU, a značajnu ulogu u ostvarivanju ovog cilja imaju lokalne samouprave i oganizacije civilnog društva. Posebno ohrabruje činjenica da će se čak 18 projekata sprovoditi u partnerstvu lokalnih samouprava, javnih institucija i civilnog društva te da će oni koordinisano raditi na pružanju adekvatnih socijalnih usluga deci, starijima, osobama sa invaliditetom i drugim osetljivim grupama na lokalnom nivou”, rekla je Jadranka Joksimović, ministar za evropske integracije.

„Unapređenje socijalne uključenosti i ostvarivanje jednakih prava, uključujući i dostupnost socijalnih usluga svim građanima i građankama, su ono za šta se EU zalaže u svim svojim aktivnostima. Podržavajući ovakve projekte mi ohrabrujemo lokalna partnerstva koja će unaprediti kvalitet i opseg socijalnih usluga za osetljive grupe i to prvenstveno usluga socijalne zaštite, kao i obrazovanje i zdravstvenu zaštitu”, rekao je šef Delegacije Evropske unije u Srbiji, ambasador Emanuele Žiofre.

Projekti su odobreni u okviru javnog poziva za unapređenje socijalnih usluga koji je bio otvoren od 14. januara do 7. marta 2022. godine a čije sprovođenje je podržalo i Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Od ukupno 90 pristiglih predloga projekata, 20 projekata, koji su ocenjeni kao najbolji, dobiće podršku u visini od 10.000 do 30.000 evra za aktivnosti koje će se, između ostalog, fokusirati na poboljšanje usluga usmerenih na decu i mlade uključujući usluge lični pratilac deteta, neurofidbek terapiju, dnevne boravke za decu sa invaliditetom i problemima u ponašanju, dnevni boravak za decu koja žive i rade na ulici, ali i usluge pomoći u kući odraslima i starijim licima, ličnu asistenciju za osobe sa invaliditetom i druge usluge. Takođe, pored poboljšanja spremnosti i otpornosti prvenstveno javnih institucija ali i drugih pružalaca socijalnih usluga za moguće buduće vanredne situacije i periode kriza, odobreni projekti treba da doprinesu i smanjenju negativnih uticaja kovida na kvalitet života ranjivih grupa.


[1] Lokalne samouprave na čijoj teritoriji će biti realizovani projekti: Kuršumlija, Prijepolje, Bojnik, Lebane, Kraljevo, Kragujevac, Velika Plana, Bor, Zaječar, Negotin, Leskovac, Babušnica, Trstenik, Sokobanja, Ub, Ćićevac, Čajetina, Novi Pazar, Loznica, Ražanj, Niš, Ćuprija, Žitorađa

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare