ULO hladnjače: Skladištenje za duži period

LESKOVAC


Jabuku i krušku možemo skladištiti na duži period sa takozvanom (ULO) /Ultra Lonj Odžygen/ kontrolisanom atmosferom – ultra nisko kiseoničkom tehnologijom.

Za to su potrebni kvalitetni paneli, vrata i podovi, sa preciznom izradom /gasno nepropustljivi/. U komorama se nivo kiseonika održava između 1,5 – 2%, a nivo ugljen-dioksida do 1,5 %. Klimakterično voće npr. jabuka posle berbe, čak i za vreme hlađenja kada se cuva na 1C, počinje ubrzano da diše. Što je disanje brže, vreme čuvanja je kraće i obrnuto. Da bi smanjili brzinu disanja, a time produžili vreme čuvanja jabuka, pored niskih temperatura primenjuje se i ULO tehnologija.

To podrazumeva, da jabuci ne dajemo da normalno diše smanjujemo kiseonik, “gušimo” je i ona usporeno diše. Dok se u svetu preko 70% jabuka čuva u kontrolisanoj atmosferi, kod nas je to samo jedva 3-4%.
Prilikom planiranja hladnjače treba se odlučiti da li ikada želite primenjivati ULO tehnologiju, jer se neki postupci kasnije samo skupo ili uopšte ne mogu sprovesti /naprimer gasno izolovani panelski spojevi, gasno nepropustljivi podovi i vrata./

U ovakvim hladnjačama se jabuke čuvaju do maja, juna, a u prodaju se puštaju onda kad ih nema u običnim hladnjačama. Tada jabuke i dalje imaju odličan kvalitet, pa samim tim i veću cenu.
Za koju tehnologiju da se opredelite?
Voće i povrće vredi skladištiti samo bez gubitka kvaliteta. Dužina vremena skladištenja zavisi od roka trajanja plodova i od izabrane tehnologije. Uvođenje ULO atmosfere se smatra isplativim za hladnjače koje skladište preko 150 t jabuka.
Vrste rashladnih komora:
• Rashladne komore sa normalnim vazdušnim prostorom: 1-4 meseci
• Rashladne komore sa kontrolisanom atmosferom (CA): 3-6 meseci
• Rashladne komore sa kontrolisanom kiseoničkom sredinom (ULO): 4-10 meseci
Šta je tajna skladištenja sa kontrolisanom atmosferom (CA)?
Način određivanja najpovoljnijeg nivoa CO2 i O2 za skladištenje raznovrsnih voća i povrća se vrši pomoću eksperimenta. Posle postizanja poželjnog nivoa navedenih gasova, njihova koncentracija se održava pomoću propisanih tehnoloških operacija. Na ovaj način moguće je npr. jabuku skladištiti bez gubitka kvaliteta na 3 – 6 meseci.

Kod kojih poljoprivrednih proizvoda znači prednost kontrolisana atmosfera?
Skladištenje pomoću vrhunske tehnologije sa kontrolisanom atmosferom (ULO tehnologija) skladištenje jabuke i kruške se može produži mesecima – sa savršenijim dozrevanjem i sa boljim kvalitetom za potrošnju.
Koja je idealna veličina hladnjače?
Određivanje veličine skladišta
Kapacitetom skladišta se određuje količina i vreme dozrevanja poželjnih plodova za skladištenje, ali veliku značajnost ima i tehnologija skladištenja. Ekonomična veličina hladnjače počinje od 5 – 6 komora /porodična poljoprivredna gazdinstva/, a relativno jeftiniji sistem se sastoji do 10 – 12 komora. Poljoprivredni proizvođači kapacitet hladnjače treba da planiraju za prosečno cca. 80% od ukupnih plodova. Kod planiranja kapaciteta hladnjače trgovačkih kuća treba da se računa minimalno kapacitet za petostruki prosečni dnevni promet. Bez obzira koja je osnovna /orginalna/ namena hladnjače, uvek treba misliti i na eventualna buduća proširenja.

Mast.dipl.inž.Nenad Stefanović

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare