Ukinuto vanredno stanje zbog poplava, epidemiološka situacija nepovoljna

LESKOVAC

Na svojoj 48. sednici članovi Gradskog štaba za vanredne situacije grada Leskovca ukinuli su vanredno stanje proglašeno zbog poplava u januaru mesecu, ali je u izveštaju o epidemiološkoj situaciji zbog korone Aleksandra Nikolić, direktor Zavoda za javno zdravlje, ocenila epidemiološku situaciju kao nepovoljnu i naznačila da na snazi i dalje ostaju sve protivepidemijske mere Kriznog štaba Vlade Republike Srbije i grada Leskovca.

„Povećava se broj pregleda u kovid ambulantama kao i broj hospitalizovanih pacijenata sa pozitivnim nalazom, kao i da većina njih ima srednje tešku i tešku kliničku sliku. Napominjemo značaj poštovanja svih mera, iako je u toku vakcinacija stanovništva, a posebno izbegavanje okupljanja u većem broju i smanjenje broja kontakata, nošenje zaštitne maske, održavanje fizičke distance i redovnu higijenu ruku. Nastavak rigozoroznih kontrola sprovođenja propisanih mera od strane nadležnih organa sa posebnim naglasnom na ugostiteljske objekte i isticanje značaja vakcinacije kao važne mere u suzbijanju epidemije.”

Gradonačelnik Goran Cvetanović je rekao da je imao sastanak sa profesorom Branislavom Tiodorovićem i Berislavom Vekićem, državnim sekretarom Minstarstva zdravlja, koji su ocenili da je situacije u Leskovcu najbolja u regionu jugoistoka zemlje, ali da to ne treba da nas zavara jer uvek nakon mirnog perioda nastupa veći broj obolelih.

„Na žalost, postoje osobe koje i dalje ne prihvataju činjenično stanje i da nepoštovanje preventivnih mera i opušteno ponašanje nazaduju bitku protiv virusa i onemogućavaju da se epidemija okonča. Zabrinjavajuća je činjenica da je na nivou čitave Srbije juče utvrđeno preko 4000 novih slučajeva kovida, od tog broja 29 lica je sa teritorije grada Leskovca od 319 testiranih. Pune se i bolnice pa je tako trenutno 67 hospitalizovanih u leskovačkom Kovid centru i to 43 lica iz Leskovca, bilo je 9 prijema a četiri otpusta, dva pacijenta su upućena u Kovid bolnicu u Kruševcu, jedan pedesetšestogodišnji pacijent iz Leskovca je preminuo, dok se na kiseoniku nalazi 59 lica, a na respiratoru 5.“

Od početka epidemije na teritoriji Jablaničkog okruga potvrđeno je 7775 slučajeva kovid-19. Od toga u Leskovcu 4788, Vlasoticu 1639, Lebanu 711, Medveđi 394, Bojniku 227 i Crnoj Travi 16. Prosečna starost obolelih je 47,15 godina.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare