Uhapšena kriminalna grupa zbog šverca migranata

Presevo, 19.11.2015. - Oko hiljadu migranata danas nije pusteno u Srbiju na granicnoj liniji sa Mekedonijom, u blizini Preseva, nakon sto je odluceno da ce u zemlju moci da udju samo izbegli iz zemalja zahvacenih ratom. Na granicnom prelazu Presevo policija propusta migrante iz Sirije, Avganistana i Iraka, dok migranti iz drugih zemalja ne dobijaju dozvolu da uđu u Srbiju. Prema podacima iz prihvatnog centra u Presevu, priliv migranata se ne smanjuje i u poslednjih 12 sati kroz taj centar je proslo 3.000 ljudi. Uz vest Bete. (BETAPHOTO/SASA DJORDJEVIC/DS)

VRANJE-BEOGRAD

Pripadnici Miistarstva unutrašnjih poslova, UKP, Službe za borbu protiv organizovanog kriminala, u koordinaciji sa Tužilaštvom za organizovani kriminal i u saradnji sa policijskim službenicima Policijske uprave u Vranju, a uz podršku SELEK-a, nakon višemesečne međunarodne istrage sa policijskim službenicima Mađarske, uhapsili su pripadnike organizovane kriminalne grupe, koji su organizovali nedozvoljen prelaz državne granice Srbije i Mađarske, nedozvoljen tranzit preko teritorije Mađarske do Austrije, u nameri sticanja protivpravne imovinske koristi, saopštio je MUP Srbije.

Policija je na teritoriji Vranja i Novog Sada uhapsila R. P. (1981), G. A. (1989) i A. V. (1995), zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo nedozvoljen prelaz državne granice i krijumčarenje ljudi, dok će krivičnom prijavom biti obuhvaćen i M. M. (1979) koji je prethodno uhapšen po potrazi Policijske uprave u Vranju .

Takođe, istom krivičnom prijavom obuhvaćena su još dva pripadnika navedene organizovane kriminalne grupe, dok su na teritoriji Mađarske uhapšena i tri državljanina Srbije, za koje se sumnja da su članovi ove organizovane kriminalne grupe, a koji se terete da su prevozili iregularne migrante preko Mađarske do Austrije, dodaje se u saopštenju.

Kako se sumnja, R.P. je organizovao ovu kriminalnu grupu kako bi u periodu od 7. avgusta 2021. do 11. februara 2022. godine, nedozvoljeno prebacili iz Srbije u Mađarsku više od 48 iregularnih migranta, koje su dalje članovi ove grupe prevozili do Austrije.

Za ovu uslugu, kako se sumnja, naplaćivali su 600 evra po migrantu, a novac su delili u zavisnosti od zadataka koje su ostvarivali u pojedinačnoj radnji.

Osumnjičeni su, za prevoz migranta, na više lokacija na teritoriji Srbije, koristili vozila agencija renta car, kao i od fizičkih lica.

Prilikom pretresa stana i drugih prostorija kod osumnjičenih pronađeno je 3.415 evra, 15.000 dinara i više mobilnih telefona.

R. P., A. V. i G. A. uz krivičnu prijavu, privedeni su Tužilaštvu za organizovani kriminal u Beogradu, navodi se u saopštenju MUP-a Srbije.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare