Uhapšen direktor niškog JKP „Direkcije za javni prevoz” i još tri radnika

NIŠ

Zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo zloupotrebe u vezi sa javnom nabavkom u Nišu su uhapene  četiri osobe, zaposlene  u „Direkciji za javni prevoz“.

Postoje osnovi sumnje da su uhapšeni S. P. (1975), odgovorno lice JKP „Direkcija za javni prevoz“ Grad Niš, tadašnji predsednik komisije za javne nabavke u ovom preduzeću I. C. (1977) i članovi komisije G. S. (1984) i S. R. (1974), koji su zaposleni u „Direkciji za javni prevoz“ ovo preduzeće oštetili za 7.411.484 dinara.

Hapšenje je sprovedeno po nalogu Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu, a u saradnji sa UKP, Posebnom jedinicom za borbu protiv korupcije i Bezbednosno informativnom agencijom, saopštavaju iz MUP-a.

Sumnja se da su oni iskorišćavanjem svog službenog položaja ili ovlašćenja prilikom sprovođenja otvorenog postupka javne nabavke autobusa, preduzeće „Vulović transport“ d.o.o. Kragujevac stavili u povlašćen položaj čime su prekršili odredbe Zakona o javnim nabavkama. Kako se sumnja, prilikom sastavljanja konkursne dokumentacije odredili tehničke karakteristike koje su prilagođene autobusu koji je u vlasništvu ovog preduzeća i uslovima postavili nerealno visoku cenu od 8.450.000 dinara bez PDV-a, čime su diskriminisali sva druga preduzeća.

Na osnovu tako sprovedenog postupka javne nabavke, ponuđaču „Vulović transport“ dodeljen je ugovor o javnoj nabavci po ceni od 8.000.000 dinara bez PDV-a, odnosno 9.600.000 dinara sa PDV-om.

Nakon toga, zbog sumnje da je autobus previše plaćen sudski veštak za oblast saobraćaja i mašinske tehnike utvrdio je da je tržišna vrednost autobusa na dan kada je kupljen, 5. aprila 2017. godine, iznosila 2.188.515 dinara sa PDV-om, što je za 7.411.484 dinara manje od plaćene cene, za koliko je i oštećena „Direkcija za javni prevoz“.

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 sati i uz krivičnu prijavu biće privedeni tužilaštvu u Nišu.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare