GS za kulturu i medije : Nezakonito postavljena direktorka Narodnog muzeja dao otkaz povereniku

BEOGRAD

Dana 11.09.2018. godine Bojana Borić Brešković, nezakoniti direktor Narodnog muzeja u Beogradu uručila je otkaz Ugovora o radu Radoslavu Piljku Radovanu, glavnom povereniku Sindikata „Nezavisnost“ – Narodni muzej u Beogradu, saopštio je danas Granski sindikat za kulturu i medije UGS Nezavisnost.

” U obrazloženju otkaza Ugovora o radu navodi se da je Radoslav Piljak prekršio radnu disciplinu i pravila ponašanja bez navodjenja vremena mesta i načina povrede radne discipline već se poziva na denuncijansku belešku Ivana Pavića, šefa Odeljenja za konzervaciju i restauraciju u kojoj izmedju ostalog optužuje Piljka za „sukobljavanje sa zaposlenima koje uključuje pritiske, zlostavljanje, mobing i osionost“.

Sve ovo se dešava od trenutka kada je osnovan Sindikat „Nezavisnost“ u Narodnom muzeju u Beogradu, tj. od aprila meseca 2018. godine, kada je Radoslav Piljak počeo da postavlja nezgodna pitanja kao glavni poverenik Sindikata. Otkrivši niz malverzacija i nezakonitih radnji u poslovanju Narodnog muzeja Granski sindikat kulture, umetnosti i medija „Nezavisnost“ je sistematizovao sve povrede zakonitosti i sačinio dopis obima 210 strana, koji je dostavio Ministarstvu kulture, kao i relevantnim državnim ustanovama (predsednik Republike, Narodna skupština, Javno pravobranilaštvo, Inspektorat za rad) i pozvao nadležne institucije da deluju u skladu sa zakonom.

Početna nezakonitost u poslovanju Narodnog muzeja je zadržavanje Bojane Borić Brešković na mestu direktora Muzeja uprkos zakonskim normama koje to izričito ne dozvoljavaju. Nije poštovan član 37. Zakona o kulturi „Osnivač može imenovati vršioca dužnosti direktora ustanove, bez prethodno sprovedenog javnog konkursa, u slučaju kada direktoru prestane dužnost pre isteka mandata, odnosno kada javni konkurs za direktora nije uspeo“, što je potvrdio i Inspektorat za rad, nalazom da je Bojani Borić Brešković 13. juna ove godine  istekao mandat.

U momentu otvaranja Muzeja, 28. juna, Bojana Borić Brešković nastupa kao direktor Muzeja, mada to ona u tom trenutku nije, a prisustvo Ane Brnabić, predsednika Vlade Republike Srbije daje legitimitet nezakonitom direktoru. Tim činom Ana Brnabić nastupa kao patron Bojani Borić Brešković, bez obzira na zakone i regule Republike Srbije. Znajući da je delovala nezakonito, predsednica Vlade je pokušala da ispravi sopstvenu grešku čineći novu time što je 02. avgusta imenovala Bojanu Borić Brešković za v.d. direktora Narodnog muzeja u Beogradu suprotno citiranom članu 37. Zakona o kulturi jer Bojana Borić Brešković nije razrešena pre isteka mandata, niti je konkurs za izbor novog direktora raspisan.

U prilog nezakonitih radnji navodimo da ni po članu 73. Posebnog kolektivnog ugovoru za ustanove kulture čije je osnivač Republika Srbija, autonomna pokrajina i jedinica lokalne samouprave,  glavni poverenik sindikata ustanove ne može dobiti otkaz Ugovora o radu.

Na kraju, otkaz je dobio izuzetni umetnik, slikar, konzervator i restaurator, pedagog, izuzetno cenjen u stručnim krugovima zemlje, regiona i inostranstva.

Sve se ovo dešava u momentu kada mladi stručnjaci napuštaju zemlju a na mesto direktora ustanove kulture od nacionalnog značaja postavlja osoba koja ima 71 godinu.

Granski sindikat kulture, umetnosti i medija „Nezavisnost“ će nastaviti borbu za očuvanje digniteta kako ustanova kulture, tako i sindikata koji deluju u tim ustanovama.

O problemu u Narodnom muzeju u Beogradu, Sindikat će obavestiti sve relevantne stručne organizacije u zemlji i inostranstvu, kao i medjunarodne sindikalne organizacije čiji smo članovi”, navodi se u ovom saopštenju.

 

Prati
Obavesti me o
guest

2 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Bixi
Bixi
5 godine pre

Да,али не бабу од 71 год која би по сили закона требала да оде у пензију.

Stanislav živkov
Stanislav živkov
5 godine pre

Kao prvo, drug Pilac pokušava da dobije jeftine političke poene mešetarenjem i huškanjem drugih da u njegovo ime rovare pod izgovorom sindikalne organizacije. Kolega Piljak se zaleteo i platio previsoku cenu za račun Pilca i njegovih kombinacija. Radoslav Piljak je debelo izmanipulisan od strane pojedinih kolega iz Galerije Fresaka koji su izmišljali “slučajeve” ne bi li nekako postali kalif namesto kalifa. Pilac debelo laže tvrdeći da je v d direktorka nezakonito imenovana pozivajući se za Zakon o kulturi koji je “čedo” DOSa kojim je omogućeno kršenje Zakona o kulturnim dobrima. Uglavnom, za imenovanje direktora Narodnog muzeja , kao i na druge ustanove čiji je osnivač Republika Srbija odnosi se Član 18 Zakona o javnim službama koji glasi:
Direktora ustanove imenuje i razrešava osnivač.
Direktora ustanove čiji je osnivač Republika imenuje i razrešava Vlada Republike Srbije.